Ъ: "Кредит-Рейтинг" повернув спецстатус за рішенням суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: "Кредит-Рейтинг" повернув спецстатус за рішенням суду

356
"Кредит-Рейтинг" домігся права повернутися до державного реєстру уповноважених агентств. Учора Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, який позбавив агентство спецстатусу, і зобов'язав відновити його в реєстрі. Експерти попереджають, що регулятор може знову застосувати санкції до "Кредит-Рейтингу", якщо знайде нові порушення.
Ситуація на національному ринку рейтингових послуг знову кардинальним чином змінилася. Рейтингове агентство (РА) "Кредит-Рейтинг", яке 15 березня було виключене Держкомісією з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) з державного реєстру уповноважених агентств, домоглося повернення втраченого статусу. Учора Київський апеляційний адміністративний суд скасував відповідне рішення ДКЦПФР N246, повідомив "Ъ" генеральний директор "Кредит-Рейтингу" Станіслав Дубко. Скарга була подана на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який 28 квітня відмовив агентству в задоволенні його вимог.
Рішення апеляційної інстанції набуло чинності з моменту його оголошення - 11 жовтня. Директор юридичного департаменту "Кредит-Рейтингу" Аріна Бойко повідомила, що у позовних вимогах агентство просило суд зобов'язати ДКЦПФР включити його до державного реєстру уповноважених агентств, відновивши дію свідоцтва N2, виданого ще в грудні 2006 року. "Суд скасував рішення першої інстанції та задовольнив позовні вимоги в повному обсязі", - сказала вона. Копію рішення суду сторони процесу отримають не раніше ніж через тиждень.
Аріна Бойко зазначила, що аргументи агентства в порівнянні з першим судом не змінилися: "Ми говорили про те, що в даному випадку немає пов'язаності осіб. Також комісією були порушені норми процесуального права, адже ми не були запрошені на засідання належним чином". За словами юриста, суд погодився з доводами про порушення Конституції, згідно з якими за одне правопорушення не може бути дві відповідальності. "З усіх моментів комісія раніше виносила санкцію у вигляді попередження. Цього ми не заперечували".
Зазначимо, що навесні в "Кредит-Рейтингу" говорили, що будуть домагатися відновлення статусу в суді і не планують подавати заявку на участь у новому конкурсі. Але 5 вересня "Кредит-Рейтинг" все ж подав заявку на проведення конкурсу з відбору уповноваженого РА. Для конкурсу необхідна заява мінімум двох РА. У кінці вересня "дочка" російського "Національного рейтингового агентства" оголосила про вихід в Україну і намір подати заявку на участь у конкурсі. Однак він не оголошений досі. В Україні працюють три уповноважених агентства: "Експерт-Рейтинг", IBI Rating та "Рюрик".
Для "Кредит-Рейтингу" рішення суду виявилося найпростішим способом повернення на ринок, оскільки в агентстві побоюються, що цього року ДКЦПФР не буде проводити конкурс. Станіслав Дубко вважає, що через заплановані ДКЦПФР зміни нагляду над рейтинговими агентствами - введення ліцензування - конкурс з відбору уповноваженого РА комісія проводити не буде. "Вони мають намір продумати до листопада концепцію реформування ринку і на її базі зробити законопроект. Може бути так, що реформування стане приводом для затягування конкурсу", - вважає пан Дубко.
Відсутність "Кредит-Рейтингу" на ринку уповноважених агентств не позначилася на роботі інших операторів. Хоча передбачалося, що вони отримають клієнтів "Кредит-Рейтингу", яким обов'язково необхідно включити рейтингову оцінку у фінансову звітність за 2011 рік. За словами директора IBI Rating Григорія Перерви, агентства працювали переважно з новими клієнтами, не орієнтуючись на тих, хто міг піти від "Кредит-Рейтингу". Він вважає, що повернення статусу через суд, а не шляхом усунення порушень створює ризик можливого повторного застосування санкції регулятором. Отримати коментарі в агентстві "Рюрик" і ДКЦПФР вчора не вдалося. В "Експерт-Рейтингу" відмовилися коментувати судове рішення. "Скасування рішення ДКЦПФР не виключає того, що комісія застосує санкції за цими або іншими нововиявленими порушеннями. Можливо, ця епопея буде мати продовження", - говорить старший юрист "Василь Кісіль і партнери" Наталія Доценко-Білоус.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас