МАГАТЕ до кінця року визначить країну для розміщення міжнародного банку ядерного палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МАГАТЕ до кінця року визначить країну для розміщення міжнародного банку ядерного палива

Енергетика
154
МАГАТЕ планує в найближчі два-три місяці ухвалити рішення про вибір країни для розміщення міжнародного банку ядерного палива, заявив генеральний директор МАГАТЕ Юкіа Амано.
"Уряд Казахстану запропонував розмістити в себе запаси низькозбагаченого урану. Наразі ми вивчаємо пропозицію з технічної точки зору і сподіваємося, що найближчим часом ми зможемо оголосити наше рішення", - повідомив він на прес-конференції в рамках міжнародного форуму "За без'ядерний світ" у середу в Астані.
"Після того, як ми визначимося з країною, яка візьме низькозбагачений уран, ми повинні укласти з нею угоду, а також придбати і зберігати низькозбагачений уран", - додав він.
"Це не швидкий процес. Не скажу, що на нього підуть роки, але за тиждень його не здійснити. Швидше за все, знадобиться два-три місяці", - підкреслив Ю. Амано.
Глава МАГАТЕ зауважив, що подібний банк палива створюється вперше. "Тому МАГАТЕ хотіло б добре підготуватися до цієї роботи і зробити її поступово, не поспішаючи", - додав він.
Ю. Амано також закликав держави дотримуватися схваленого у вересні цього року плану заходів з підвищення безпеки атомних електростанцій.
"Я прошу, щоб всі країни почали реалізовувати схвалений нами у вересні план заходів з підвищення безпеки атомних електростанцій. Цей план заходів включає 12 дуже прагматичних та ефективних елементів для підвищення безпеки АЕС", - заявив він.
"Я дуже впевнений у тому, що після того, як ми досягнемо певного прогресу із заходів з атомної безпеки, то електростанції будуть безпечніші", - сказав глава агентства.
Ю. Амано зазначив, що, незважаючи на аварію на АЕС в Японії, багато країн продовжують використовувати ядерну енергію.
"Прогнози говорять про те, що приблизно 350 нових реакторів з'являться до доповнення до 130, які існують в світі. Це означає, що атомна енергетика буде як і раніше використовуватися", - зазначив він.
Як повідомлялося раніше, в 2009 році Астана виступила з ініціативою розмістити на території Казахстану під егідою МАГАТЕ міжнародний банк ядерного палива. У квітні минулого року президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, виступаючи на глобальному саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні, підтвердив цю готовність Астани.
За заявами офіційних осіб, Казахстан має як мінімум два майданчики для створення банку ядерного палива: це спеціальне сховище на території колишнього Семипалатинського полігону і Ульбінський металургійний завод в Усть-Каменогорську.
На території Казахстану в 1949-1989 роки діяв найбільший в світі Семипалатинський ядерний полігон (СЯП), де за 40-річний період було вироблено близько 500 випробувань ядерної зброї. На базі закритого полігону в 1992 році рішенням президента Казахстану був створений національний ядерний центр.
СЯП загальною площею 18,5 тис. кв. км розташований у північно-східній частині Казахстану, в степовій і напівпустельній зоні.
Ульбінський металургійний завод входить до складу національної атомної компанії "Казатомпром", виробляє паливні таблетки для атомних електростанцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас