Грищенко: Тимошенко отримала термін за порушення законів, а не за політику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грищенко: Тимошенко отримала термін за порушення законів, а не за політику

767
Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що екс-прем'єра Юлію Тимошенко судили не за політичну діяльність, а за порушення законів.
"Я особисто вважаю, що укладені під її керівництвом газові договори були, м'яко кажучи, не на користь України. Вони були дуже корисні іншій державі, і, можливо, - іншим державам, а не українському народу", - сказав глава МЗС у середу на прес-конференції в Талліні.
Минулого вівторка Ю.Тимошенко була визнана винною в порушеннях при укладенні в 2009 році газових угод з Росією і засуджена до семи років ув'язнення.
За словами К.Грищенка, Ю.Тимошенко притягли до відповідальності не за політичну роль у державі, а за діяльність, яка суперечить інтересам держави. "Прем'єр не може і не має права одноосібно приймати подібні рішення", - підкреслив глава МЗС України.
На думку міністра, "це конкретне питання, що входить до компетенції судових органів, ніхто не може бути звільнений від обов'язку виконання законів".
У той же час він не відкидає можливості перегляду судового рішення. "Вирок можна оскаржити, це типова судова практика", - сказав К.Грищенко.
Він підкреслив також, що, незважаючи на негативну реакцію в Європейському союзі, переговори про асоційоване членство України в цій організації повинні бути продовжені. "Асоційоване членство і положення про вільну торгівлю не подарунок нам. Ми прийняли стратегічне рішення - де ми повинні бути в перспективі, це довгий шлях і користь від нього можна відчути не відразу", - сказав глава МЗС України.
Тим часом, міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает заявив, що "вчорашнє рішення у справі Ю.Тимошенко було несподіваним і викликає глибокий жаль, воно показує, що реформи в Україні рухаються не в такому темпі, як би хотілося".
У той же час У.Пает зазначив, що необхідно продовжити переговорний процес з Україною щодо асоційованого членства в Євросоюзі.
При цьому він не відкидає, що "вирок може вплинути на процес ратифікації договору іншими членами Євросоюзу".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас