Британія лобіює створення нового союзу на противагу єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія лобіює створення нового союзу на противагу єврозоні

Валюта
1521
Колишній голова МЗС Великобританії Девід Оуен запропонував європейським країнам, що не входять до валютного союзу, створити свою власну "Не-Єврогрупу" (НЄГ), яка б стала ключовим органом ЄС, пише в середу газета "РБК daily". У статті "Настав час для радикального проекту для нової Європи", опублікованій в The Financial Times, Оуен описує плюси такого союзу. По-перше, потенційну НЄГ сформували б десять країн - членів ЄС з відносно стабільною економікою, в порівнянні з країнами з єдиною валютою. Так, в Англії, Швеції та Данії довгострокові відсоткові ставки нижчі, ніж у більшості країн зони євро; у Швеції прибутковість за десятирічними держоблігаціями менша, ніж за німецькими бондами. Більше того, короткострокові відсоткові ставки Національного банку Чехії нижчі, ніж у ЄЦБ, а за зростанням економіки в регіоні лідирує Польща.
По-друге, було б зроблено крок до зміцнення співробітництва центробанків та урядів країн НЄГ. Крім того, проект дозволив би забезпечити механізм виходу із зони євро шляхом простого переходу тій же Греції в інший союз без "втрати обличчя". "Створення НЄГ дозволить встановити права та обов'язки для не членів зони євро, а також викорінити давно пануючу позицію в Європі, що громадяни країн, які не входять до зони євро, всього лише другосортні громадяни ЄС", - упевнений Оуен. Поки ж зневажливе ставлення до не членів валютного клубу обертається тим, що голова Євроради Херман Ван Ромпей вважає за необхідне проводити двічі на рік саміти у справах зони євро, а решта країн фактично залишаються за бортом європолітики.
Експерти, однак, сумніваються в появі альтернативи зоні євро. "Коаліція, яка в перспективі б отримала право вето в ЄС, могла б бути ефективною тільки за наявності достатньої політичної ваги і спільних цілей. Поки ці дві умови недосяжні. Жодна з цих економік не може нічого протиставити Франції або Німеччині. Крім того, позиції щодо валютної інтеграції у можливих членів НЄГ все-таки відрізняються", - сказав російському виданню професор Лондонської школи економіки (LSE) Альбрехт Рітшль.
Єдині, кого могло б спокусити членство в клубі євроаутсайдерів, - невеликі країни Центральної та Східної Європи, зазначає професор LSE Вальтрод Шелькле. Останніх Британія завжди підтримувала, наполягаючи на їх якнайшвидшому прийнятті в ЄС, розглядаючи регіон передусім як бізнес-майданчик, а не політично, соціально і фіскально інтегровану арену.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас