Аналітики: Інфляція за підсумками року може скласти 9-10% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Інфляція за підсумками року може скласти 9-10%

Казна та Політика
200
Інфляція в Україні за підсумками 2011 р. може скласти 9-10%. Про це сказано в огляді інвестиційної компанії "Трійка Діалог".
"В другому кварталі 2011 р. річний темп зростання реального ВВП склав 3,8%, а позитивне сальдо консолідованого бюджету в серпні досягло 6,4 млрд грн., завдяки чому сукупний дефіцит бюджету за 8 міс. 2011 р. зменшився до 2,1 млрд грн. Разом з цим у вересні спостерігалося уповільнення інфляції. Споживчі ціни за місяць підросли на 0,1% після серпневого зниження на 0,4% на тлі продовження падіння цін на продукти харчування (в основному фрукти, овочі і хліб). Річний темп інфляції сповільнився з 8,9% в серпні до 5,9% у вересні, що стало найнижчим рівнем за останні вісім років.
Скоріш за все, до кінця року інфляція дорівнюватиме 9-10%.
У серпні дефіцит рахунку поточних операцій збільшився до 1 млрд дол. з 0,6 млрд дол. в липні, що, головним чином, пояснюється зростанням імпорту і скороченням об'єму поточних трансфертів, не дивлячись на збільшення експорту. Сукупний дефіцит рахунку поточних операцій за 8 міс. 2011 р. збільшився до 4,4 млрд дол. Тим часом позитивне сальдо рахунку операцій з фінансовими інструментами в серпні майже подвоїлося в порівнянні з липневим рівнем, збільшившись на 1,2 млрд дол. Це стало можливим насамперед завдяки чистому притоку прямих іноземних інвестицій і скороченню купівлі іноземної валюти громадянами. За 8 міс. 2011 р. профіцит рахунку операцій з капіталом і фінансовими інструментами склав 6,6 млрд дол., що дозволило НБУ довести золотовалютні резерви в серпні до 38,2 млрд дол.
Зараз ми прогнозуємо негативне сальдо рахунку поточних операцій на 2011 р. на рівні приблизно 6,5 млрд дол. (або приблизно 4% ВВП).
Ризики, властиві гривні, недавно стали предметом жвавих ринкових обговорень. Доки чистий приплив капіталу в країну покриватиме дефіцит рахунку поточних операцій, НБУ зможе утримувати обмінний курс приблизно на поточному рівні - 8 гривень за долар США. Разом з тим у НБУ є достатньо засобів для боротьби з короткостроковим ослабленням гривні (станом на кінець вересня близько 35 млрд дол. з урахуванням недавньої переоцінки, що послідувала за здешевленням євро щодо долара).
Утім серйозні і тривалі проблеми в частині платіжного балансу, швидше за все, вирішуватимуться за допомогою корегування обмінного курсу. Ймовірно, до кінця року номінальний курс гривні знизиться приблизно до 8,20 за долар США", - сказано в огляді.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас