Путін дивується, за що Тимошенко засудили на сім років ув'язнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін дивується, за що Тимошенко засудили на сім років ув'язнення

1006
Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що не цілком розуміє, за що колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко отримала сім років, але підкреслив, що ставити під сумнів комплекс досягнутих за підсумками переговорів з нею газових домовленостей між Росією та Україною небезпечно і контрпродуктивно.
"Сім років - цифра така... Сама по собі цифра - хороша. Я, правда, не дуже розумію, за що їй дали ці сім років", - заявив Путін, який прокоментував в Пекіні на прохання журналістів рішення українського суду у справі Тимошенко.
У вівторок Тимошенко була визнана українським судом винною в порушеннях при укладенні в 2009 році газових угод з Росією і засуджена до семи років ув'язнення.
За словами Путіна, Тимошенко для нього - не друг, не родич, "більш того, скоріше, політичний опонент", бо вона "завжди була людиною у політиці західно-орієнтованою".
"Що стосується газових справ, то я ж не знайомий з обвинувальним висновком суду, я не знаю, що там написано конкретно, але якщо судити з матеріалів ЗМІ, то обвинувальний вирок винесено за підписання контрактів з Росією з газу. Ну, по -перше, Тимошенко нічого не підписувала, контракти підписані на рівні господарських суб'єктів "Газпромом" і "НАК України", - сказав Путін.
Найголовніше ж, за словами Путіна, не в цьому. "Найголовніше полягає в тому, що ці контракти комерційні підписані в повній відповідності до законів Росії, України та міжнародних правил, міжнародних норм", - сказав прем'єр РФ.
Він нагадав, що при підготовці документів підписанти виходили з практики, що склалася у відносинах "Газпрому" з іншими партнерами в Європі. За визначенням ціни на газ була застосована така сама формула, як в аналогічних контрактах з іншими європейськими партнерами, додав Путін.
"Дуже важливо те, що вперше за багато років" були розділені контракт на поставку газу в Україну і контракт на транзит в ЄС, сказав Путін, підкресливши, що це питання є принциповим.
Це, пояснив він, не пов'язує спірні двосторонні відносини між РФ і Україною в газовій сфері з транзитом газу до ЄС.
"І я вважаю, що ставити під сумнів весь цей комплекс домовленостей - це небезпечно і контрпродуктивно", - сказав Путін.
Повертаючись до питання прозахідної орієнтованості політичних поглядів Тимошенко, Путін нагадав, що, на його думку, Росія і Україна більше конкурентних переваг отримували б, якби об'єднували зусилля в рамках інтеграційних процесів на пострадянському просторі.
"Це вигідніше. Я не кажу про політику - чисто прагматично про економіку, про господарську сторону справи. Але це, безумовно, завжди суверенний вибір іншого боку, в даному випадку України. До речі, і сьогоднішнє керівництво, як ми чуємо це з публічних виступів, дотримується фактично такої ж точки зору, тут мало що змінилося", - зазначив Путін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас