Moody's може знизити рейтинги російських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's може знизити рейтинги російських банків

357
Банкам загрожують збитки з цінних паперів та кредитами в разі погіршення становища світової економічної системи до кризової ситуації 2008 року, повідомляє Business FM.
Показник достатності капіталу російських банків може опуститися нижче за рівень 10% у порівнянні з 16,7% на середину 2011 року через падіння прибутків у разі погіршення положення світової економічної системи до кризової ситуації 2008 року. Про це йдеться в повідомленні рейтингового агентства Moody's.
Достатність капіталу - показник діяльності банку, що виражається у вигляді відношення власних коштів банку до сумарного обсягу активів, зважених з урахуванням ризику. Норматив достатності капіталу встановлюється Банком Росії.
Варіант повторення ситуації, подібної на кризу 2008 року, - несприятливий сценарій з декількох, розроблених аналітиками агентства. Якщо він реалізується на практиці, банки можуть зазнати великих втрат з цінних паперів та виданих кредитах.
На підставі цього робиться висновок, що під загрозою зниження можуть опинитись рейтинги кредитних організацій, більшою мірою схильні до погіршення якості активів і показників ліквідності. "Подальший вплив на ліквідність може бути глибоким, що потребують участі ЦБ РФ для стабілізації потенційних збоїв ринкового механізму. Однак, на наш погляд, монетарна влада РФ підготовлена краще, ніж у вересні 2008 року, що, ймовірно, допоможе стримати потенційні негативні наслідки для галузі", - вважають експерти Moody's.
Центробанк поступово закручує гайки в банківській сфері, про що свідчать висловлювання експертів. "Останнім часом ЦБ говорить про те, що контроль над банківською системою РФ буде посилюватися, і слова не розходяться з ділом. Крім загального посилення вимог щодо нормативів достатності капіталу або нормативів ліквідності, ЦБ вживає жорстких заходів відносно банків, які не дотримуються ці вимоги", - заявив BFM.ru аналітик "Інвесткафе" Микита Ігнатенко. Начальник аналітичного управління Банку корпоративного фінансування Максим Осадчий повідомляв, що до 1 вересня у 31 російського банку значення нормативу достатності капіталу Н1 перебували в небезпечній близькості до порога - в діапазоні 10-11%. З 1 жовтня цього року вводяться в дію нові поправки до інструкції ЦБ про правила розрахунку нормативів. "З введенням нового порядку розрахунку деякі з цих банків мають шанс пробити поріг 10%, оскільки нова методика може знизити цей показник на 1-2 в.п. Крім того, в зону ризику можуть увійти нові банки, зараз зовні благополучні", - міркує аналітик.
Глава Банку Росії Сергій Ігнатьєв на засіданні ради при президенті РФ з розвитку фінансового ринку від 10 жовтня повідомив, що регулятор дає на поповнення ліквідності до 200 млрд рублів на день, і в цій ситуації не виключає дефіциту готівки. "Оскільки ми продаємо іноземну валюту, виникне деякий дефіцит рублевої ліквідності в банківській системі, - повідомив фінансист. - Ми зараз активно надаємо цю ліквідність у формі одноденного РЕПО і через інші наші інструменти, щодня ми надаємо до 200 мільярдів рублів, як правило, на дуже короткі терміни - на один день. Якщо буде необхідність надавати більше, надаватимемо більше, і готові надати 1 трильйон".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас