Євросоюз "глибоко розчарований" вироком Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз "глибоко розчарований" вироком Тимошенко

Кримінал
1616
Євросоюз "глибоко розчарований" вироком екс-прем'єр-міністру, лідеру партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Про це заявила прес-секретар верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон Майя Косіанчек, передає Bloomberg.
За словами Косіанчек, це "ризик, що має глибокі наслідки для двосторонніх відносин між ЄС і Україною, у тому числі для укладення угоди про асоціацію, політичного діалогу і нашого співпрацю у більш широкому сенсі".
ЄС закликав Україну "забезпечити справедливий, прозорий і неупереджений процес при будь-якій апеляції".
Комісар Євросоюзу з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що не вважає процес над Юлією Тимошенко завершеним.
"Процес ще не закінчився, є ще процес апеляції, і я буду чітко за цим стежити. Ми все ще віримо, що рішення може бути знайдене", - заявив Фюле під час спілкування з журналістами в Брюсселі.
"Ми велику увагу приділяємо судовому процесу проти екс-прем'єр-міністра України, ми наполягаємо на транспарентності, чесному судовому процесі, який повинен співвідноситися з демократичними принципами. Але наші зауваження виходитимуть за рамки цього. - попередив єврокомісар. - Україна лише в декількох кроках від завершення угоди про асоціацію, і мова йде не тільки про торгівлю, бізнес, навколишнє середовище, але і про демократичні процеси".
У свою чергу генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд, коментуючи вирок Тимошенко, заявив, що при демократії політичні рішення повинні розглядати парламент і виборці, а не суди.
"При демократії думки про політичні рішення мають бути залишені на розсуд парламенту і виборців, а не судів. Я сподіваюся, що недавно запропоновані зміни до Кримінального кодексу в Україні зроблять такі судові справи в майбутньому неможливими", - заявив Ягланд.
Проти вироку висловилися і представники російської влади. Зокрема, віце-спікер Держдуми Любов Сліска заявила, що вирок в набагато більшому ступені нагадує акт "політичної розправи" над неугодним політичним опонентом, ніж об'єктивне судове рішення. "Це більше розправа і просто схоже на якусь політичну "заказуху", - відзначила Сліска.
Аргументуючи свою позицію, віце-спікер, зокрема, відзначила, що, будучи прем'єр-міністром, Тимошенко "ухвалювала рішення в силу своїх повноважень, компетенції і статусу". "Подібні дії відносно екс-прем'єра не прикрашають владу, і не хотілося б, щоб в майбутньому це стало синдромом, можливістю політичної розправи над політичними опонентами", - підкреслила Сліска.
Раніше Печерський райсуд Києва засудив Тимошенко до 7 років ув'язнення із забороною обіймати певні державні посади протягом ще 3 років.
Український МЗС заявив, що міністр закордонних справ України під час свого візиту до Брюсселя пояснить представникам ЄС ситуацію навколо справи Тимошенко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас