Безвізовий рейс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безвізовий рейс

1369
Про те, що депутатам Європарламенту представлена ​​ініціатива про скасування шенгенських віз для росіян, що прилітають до Європи регулярними рейсами, розповів один з її авторів, депутат від ЛДПР Павло Тараканов, що розробив її спільно з Молодіжною громадською палатою РФ. Наприкінці минулого тижня в Москві депутати держдуми зустрічалися з групою молодих депутатів Європарламенту.
За словами Тараканова, суть його ініціативи проста: росіяни зможуть потрапляти до Європи, маючи на руках лише закордонний паспорт і зворотний квиток. "Найбільше європейці турбуються про свою безпеку, про те, чи не провезуть чи іноземці зброю або наркотики, - пояснив він "Ъ". - Але європейці своїми очима бачили, який у нас жорсткий обшук в аеропортах. Суворішими, ніж в будь-якому європейському аеропорту".
Для просування цієї ідеї в Брюсселі Молодіжна громадська палата РФ навіть підготувала спеціальну резолюцію і запропонувала гостям з Європарламенту відразу її підписати. Євродепутати, правда, ввічливо відмовилися. Як пояснив присутній на зустрічі президент Європейського молодіжного форуму Петер Матьяшік, гостей про існування подібного документа ніхто заздалегідь не попереджав. Відмова європейців не збентежила господарів. Павло Тараканов сказав, що вже в листопаді в Брюсселі відбудеться зустріч у тому ж складі, в якій російська сторона очікує на реакцію європейців на свою ініціативу.
Росія не перший рік намагається перейти на безвізовий режим з ЄС. Цю тему ще в 2002 році підняв президент Володимир Путін. У липні цього року Москва і Брюссель навіть погодили план просування до безвізового режиму. Втім, за визнанням співрозмовників в МЗС РФ, крім технічних проблем, існують і політичні. Деякі країни ЄС вимагають ввести безвізовий режим з РФ тільки після того, як його отримають учасники програми "Східне партнерство" (СП; Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна).
Нагадаємо, в Євросоюзі вважають, що серед учасників СП Україна досягла найбільшого прогресу у наближенні до ЄС. Як відомо, у вересні при підготовці саміту Східного партнерства країни Євросоюзу погодилися з тим, що перспектива скасування візового режиму для України та інших країн СП перестане бути "довгострокової".
В Європарламенті прогнозують тривале обговорення російської ініціативи. Як пояснив "Ъ" соціал-демократ Дан Йоргенсен, "на відміну від Росії, де всі рішення схвалює одна людина, в ЄС потрібно прислухатися до багатьох голосів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас