Представники МВФ виступають проти підвищення мінімальної заробітної плати в Литві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Представники МВФ виступають проти підвищення мінімальної заробітної плати в Литві

Казна та Політика
365
Підвищення мінімальної заробітної плати в Литві, де цей показник - один з найнижчих у Європі, призведе до негативних наслідків, заявив у понеділок на прес-конференції у Вільнюсі представник місії МВФ Джеймс Морсінк.
Уряд Литви готовий підвищити мінімальну заробітну плату на 50 литів - з 800 до 850 литів (з 232 до 246 євро) - до вирахування податків. У той же час профспілки вимагають підвищити мінімальну зарплату до 900 литів (261 євро) з січня і до 1 тис. литів (290 євро) з липня 2012 року.
"Якщо говорити про мінімальну зарплату, то ми розуміємо аргументи, але переконані, що підвищення мінімалки може послабити створення нових робочих місць і підвищення конкурентоспроможності", - сказав Морсінк.
Представники місії МВФ, які провели в Литві більше тижня, у понеділок завершили свою роботу, проаналізувавши стан литовської економіки, ситуацію у фінансовому секторі, бюджетну політику і представивши загальні прогнози розвитку економіки країни.
МВФ пропонує замість підвищення мінімальної зарплати розширити можливості працевлаштування за тимчасовими договорами, поліпшити бізнес-середовище.
Востаннє мінімальну заробітну плату в Литві підвищували в січні 2008 року. Серед країн ЄС мінімальна зарплата нижча тільки в Болгарії і Румунії.
Морсінк пізніше відзначив значні економічні успіхи Литви останнім часом, однак попередив, що поточне тяжке становище в європейській економіці позначиться і на Литві.
"Рівень відновлення економіки Литви дійсно вражаючий. Він заснований як на сприятливій ситуації в світі, так і на тій політиці, яка проводиться в самій Литві", - сказав Морсінк після зустрічі з прем'єр-міністром Литви Андрюсом Кубілюсом і міністром фінансів Інгрід Шимоне.
За його словами, після значного спаду в 2008-2009 роках зростання економіки Литви в 2010-му становило 1,5%, а в першому півріччі 2011-го - 6,25%. Зумовлене експортом відновлення економіки розширило внутрішній попит і прискорило збільшення зайнятості. Зростанню конкурентоспроможності Литви сприяли велика фіскальна консолідація, підтримання довіри до банківської системи, а також значне скорочення зарплат.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас