Справа дійшла до крапки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справа дійшла до крапки

Кримінал
2234
Сьогодні в Печерському районному суді Києва розпочнеться оголошення вироку у справі екс-прем'єра, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Її соратники вчора звернулися із закликом "до патріотів" прийти до будівлі суду і висловити свою політичну позицію. За інформацією Комерсант-України, на Хрещатику будуть присутні і близько 2,5 тис. прихильників Партії регіонів. У МВС не відкидають, що обстановка біля Печерського суду буде складною, тому забезпечувати охорону громадського порядку будуть сотні співробітників міліції.
Вчора заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов заявив, що в разі винесення обвинувального вироку екс-прем'єру, лідеру партії Юлії Тимошенко реакція її прихильників "буде відповідною". "По суті, це (обвинувальний вирок екс-прем'єру) буде фактичним введенням в Україну воєнного стану", - сказав він вчора на спеціально скликаній прес-конференції.
На останньому засіданні Печерського суду, який розглядає кримінальну справу стосовно Юлії Тимошенко про зловживання владою і службовим становищем, суддя Родіон Кірєєв заявив, що "орієнтовно до 11 жовтня" іде до нарадчої кімнати для ухвалення рішення. Він також попередив, що під час оголошення вироку в залі зможуть перебувати лише журналісти та учасники процесу, тим самим відмовивши в присутності іншим зацікавленим особам, зокрема народним депутатам. "Суд уже фактично сказав, що вирок буде обвинувальним, і Родіон Кірєєв намагається уникнути заворушень в залі", - прокоментував це рішення адвокат екс-прем'єра Юрій Сухов.
Проте депутати мають намір потрапити до зали суду в день оголошення вироку. "При всій підтримці судді Кірєєва адміністрацією президента йому ніхто не давав повноважень скасовувати Конституцію і переписувати українське законодавство. Навіть коли проводяться закриті засідання, все одно на вирок доступ завжди відкритий. Не може суддя забороняти громадянам України послухати і подивитися на суддю під час оголошення вироку. Я впевнений, що наші депутати і інші громадяни України відповідно до Конституції будуть у суді", - заявив Олександр Турчинов.
Учора перший заступник голови партії "Батьківщина" також закликав громадян прийти до будівлі суду, щоб "висловити свою політичну позицію". "Ми започатковуємо збір патріотів під Печерським судом з 9 ранку", - заявив він. За словами Турчинова, прихильники Юлії Тимошенко готові до протистояння, в тому числі силового. "До Києва стягуються посилені наряди міліції. Крім того, вже кілька тисяч людей за гроші завербовані в табір Калашникова", - резюмував Олександр Турчинов. Як відомо, Олег Калашников, який очолює Загальновійськову спілку України, проводить безстроковий мітинг під Печерським судом, вимагаючи винести Юлії Тимошенко обвинувальний вирок.
Цю інформацію підтвердило джерело в Партії регіонів (ПР). Як розповів співрозмовник, вчора з 13.00 до 17.30 в центральному офісі ПР на вулиці Липській пройшла нарада політради партії, на якій обговорювалася можлива участь активістів в акціях біля Печерського суду. Остаточне рішення, стверджують джерела, змінювалося кілька разів. Спочатку керівництво ПР планувала вивести до будівлі суду 5 тис. осіб, проте в процесі обговорення від цієї ідеї відмовилися. "Офіційно ми (Партія регіонів) на вулиці не виходимо, проте на мітинг Калашникова наказано звезти 2,5 тис. осіб", - повідомив про проміжному рішенні співрозмовник. Проте у результаті був знайдений компроміс - активісти, близько 2,5 тис. осіб, з прапорами Партії регіонів пройдуть вулицями столиці. Місцем їх збору вчора був визначений вихід зі станції метро "Площа Льва Толстого".
В столичній міліції вчора заявили про можливі складнощі, пов'язані з охороною громадського порядку в разі оголошення вироку Юлії Тимошенко. "Якщо народні депутати спробують порушити заборону на присутність у залі суду будь-яких осіб, крім журналістів, то не виключено, що виникнуть деякі ускладнення при охороні громадського порядку", - йдеться в поширеній вчора заяві прес-служби ГУ МВС у Києві. Разом з тим в заяві міліції стверджується, що, "як і щодня", прихильники Тимошенко подали заявку на участь в акції біля суду 35 тис. осіб, а противники екс-прем'єра з Загальновійськової спілки України - 200 осіб. "Враховуючи те, що насправді в обох акціях зазвичай беруть участь в цілому до 200 осіб, охорону громадського порядку забезпечують 100 міліціонерів і 30 співробітників судової міліції "Грифон" в приміщенні суду, - йдеться в заяві столичної міліції.- Кількість працівників міліції буде збільшена, якщо людей біля суду стане більше".
Вчора ввечері агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на власні джерела повідомило, що Службою безпеки отримана оперативна інформація про підготовлювані під час засідання теракти. "Враховуючи підвищену увагу суспільства до процесу над Тимошенко, вибухи готуються для того, щоб дестабілізувати ситуацію в країні, викликати обурення у громадян для підготовки масових акцій протесту, - йдеться в повідомленні агентства.- Зараз СБУ перевіряє отриману інформацію, проводить відповідні оперативні заходи". У прес-службі СБУ цю інформацію не підтвердили, але і не спростували.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас