Яценюк пропонує депутатам скасувати надання паспортів при обміні валют до 80 тис. гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк пропонує депутатам скасувати надання паспортів при обміні валют до 80 тис. гривень

Валюта
289
Депутат Верховної Ради від фракції Блоку "Наша Україна-Народна Самооборона", лідер партії "Фронт змін", колишній виконуючий обов'язки голови Національного банку Арсеній Яценюк пропонує парламенту скасувати надання паспортів при валютообмінних операціях до 80 тис. гривень
Про це йдеться в повідомленні прес-служби партії "Фронт змін".
Депутат вніс в Раду законопроект, яким запропонував встановити порядок організації та здійснення валютообмінних операцій і, зокрема, встановити, що валютообмінні операції до 80 тис. гривень здійснюються без надання документа, що посвідчує особу, а зверху цієї суми - тільки з наданням документа, але без його ксерокопіювання.
У повідомленні наголошується, що цей проект закону покликаний не дати можливості Національному банку в подальшому схвалювати свавільні рішення, яким, на думку автора документа, є його постанова № 278 про введення вимоги про надання паспортів при валютообмінних операціях.
У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що ця постанова суперечить Конституції і законодавству країни в частині збору, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, яке, як вважає депутат, відбувається незаконно при наданні громадянами своїх паспортів.
Крім того, це рішення, на думку Яценюка, створює труднощі для громадян, оскільки банки в багатьох випадках не мають технічних засобів для виготовлення копій сторінок документа і це завдання буде перекладене на громадян.
Також депутат зазначив, що цією постановою НБУ створює також значні труднощі при здійсненні валютообмінних операцій іноземцями, тому що працівники банку часто відмовляються приймати їх документи для ідентифікації особи.
Як повідомлялося, раніше Яценюк звернувся до Окружного адміністративного суду Києва з проханням визнати протиправним і скасувати постанову НБУ № 278 про введення вимоги про надання паспортів при валютообмінних операціях.
Нацбанк пояснив введення вимоги про надання фізичними особами паспортів при валютообмінних операціях виконанням рекомендацій Міжнародної організації з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей, отриманих злочинним шляхом (FATF).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас