Ъ: НБУ змінює процедуру обмінних операцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: НБУ змінює процедуру обмінних операцій

Валюта
16999
Стало відомо, як саме в НБУ мають намір спростити валютообмінні операції: здати іноземну валюту можна буде, лише пред'явивши паспорт, без його ксерокопіювання. Банкіри вважають, що попереднє рішення регулятора вже зробило психологічний вплив на скупників валюти, і обсяги тотальної скупки доларів населенням після рекордного показника вересня - $2 млрд - скоротяться мінімум на третину.
Головною причиною зниження міжнародних резервів Нацбанку на $3,26 млрд у вересні була активна скупка валюти населенням. Як повідомив перший заступник голови НБУ Юрій Колобов, за перший місяць осені населення продало банкам $1,5 млрд, тоді як купило більш ніж удвічі більше - $3,5 млрд. "У вересні була переоцінка валют, які є у нас в резервах, але ажіотажне перевищення попиту з боку населення над продажем в окремі дні становило понад $200 млн", - сказав він. При цьому чисте від’ємне сальдо операцій НБУ на міжбанку досягло $1,9 млрд. За словами Колобова, основний попит на валюту, який фіксується як купівля її громадянами, формував тіньовий ринок продажу товарів.
Скупка населенням понад $2 млрд була максимальною з листопада 2008 року, трохи менше - $1,9 млрд - було виведено з банків у грудні 2010 року. Попит у вересні був спровокований девальваційними прогнозами псевдо аналітиків, що публікувалися в пресі, говорить казначей одного з найбільших банків. "На хвилі паніки почали скуповувати валюту, оскільки у населення почала накопичуватися гривня. Серед зовнішніх факторів - ситуація на світових ринках, через яку інвестори виводять гроші з ринків, що розвиваються, що видно як з продажу держоблігацій нерезидентами, так і з "натягнутого" платіжному балансу", - відзначає банкір.
Ця цифра була б більшою, якби не постанова НБУ N278, згідно з якою громадяни з 23 вересня зобов'язані при валютообмінних операціях пред'являти паспорт для ксерокопіювання. "Більшість клієнтів боялося йти в кіоски тільки перші два тижні після цього, - сказав начальник казначейства одного з великих банків. - Але потім люди зрозуміли, що такий масив інформації ніяке відомство обробити не зможе, та обсяги операцій відновилися". За даними НБУ, в перші п'ять днів жовтня сальдо перевищення купівлі валюти населенням над продажем коливалося в межах $36-78 млн.
Скандальна постанова НБУ викликала масу дорікань у всіх верствах населення, включаючи депутатів і прем'єр-міністра, тому регулятор пообіцяв полегшити процедуру. Як з'ясувалося, кардинальних змін не відбудеться. "Ми спрощуємо прийом валюти, - заявило джерело в НБУ. - Клієнту достатньо буде показати якийсь документ (потрібне пред'явлення паспорта, - ред.) Не випускаючи його з рук і без зняття ксерокопії документа". Одночасно НБУ буде перевіряти банки та агентські пункти на предмет безпідставних відмов громадянам у обміні валюти.
Таке послаблення не вплине на ринок, відзначив директор департаменту казначейства і фінансових інститутів Креді Агріколь Банку Антон Болдирєв. "Весь тіньовий бізнес, який цього року пішов з банків, зав'язаний на купівлі, а не на продажу валюти, - підтримав колегу казначей одного з найбільших банків. - Тому, якщо спочатку постанову зупинило якусь частину "сірого" імпорту, тепер нічого не зміниться". Банкіри говорять, що змінилося ставлення населення і до депозитів, які на початку року формувалися в основному в гривні, а зараз понад 60% - у валюті. "Попит на долари почне вщухати до грудня, якщо не буде серйозних коливань і населення побачить стабільність", - вважає Антон Болдирєв. Банкіри очікують, що до цього часу чиста купівля населення буде щомісяця становити $1,2-1,3 млрд.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас