Резерв впевненості тане — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резерв впевненості тане

Казна та Політика
1902
У вересні золотовалютні резерви Національного банку зменшилися на $ 3,25 млрд. (або 8,5%) - до $ 35 млрд. У тому числі резерви в іноземній валюті на початок жовтня становили $ 33,4 млрд., резервна позиція в Міжнародному валютному фонді - $ 0,03 млн., спеціальні права запозичення - $ 109,74 млн., золото - $ 1,45 млрд.
У поточному році обсяги золотовалютних резервів падали, за результатами окремих місяців, однак більш скромними темпами. Так, наприклад, у березні вони зменшувалися на 0,7%, у травні - на 1,3%, і в останній раз в червні - на 0,9%. В інші місяці 2011 р. спостерігалася позитивна динаміка зростання. За рахунок цього, за результатами дев'яти місяців, резерви НБУ все ж зросли на 1,1%. Повертаючись до результатів вересня, варто відзначити, що останній раз такими темпами в місячному вимірі золотовалютні запаси центробанку знижувалися в січні-лютому кризового 2009 р.
Існує декілька припущень щодо причин вересневого падіння. У першу чергу до таких варто віднести коливання курсів основних світових валют і вартості золота. "Негативний вплив на динаміку резервів надало зростання обмінного курсу долара відносно євро та інших валют, що поряд з падінням ціни золота спричинило скорочення резервів приблизно на $ 1,1 з $ 3,2 млрд., - говорить головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. - Також зріс попит на валюту з боку "Нафтогазу", який збільшив закупівлі газу з $ 0,4 до $ 0,9 млрд. у попередньому місяці".
Частина резервів, на її думку, була "з'їдена" населенням, яке через побоювання девальвації гривні пред'явило підвищений попит на валюту. Доклав до цього руку і сам Нацбанк, який сполохав громадян введенням ідентифікації особи при валютообмінних операціях. "Перед введенням нової постанови НБУ населення активно скуповувало долари", - відзначає заступник директора аналітичного департаменту ІГ "Сократ" Іван Панін.
Втім, ідентифікація особи може лише тимчасово стримувати населення від скупки валюти. "Зниження резервів може продовжитися через перевищення попиту на валюту над пропозицією. Ефект від зміни обмінних курсів вже не матиме такого негативного впливу на щомісячні дані", - вважає Олександр Вальчишен, керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU).
Подальша динаміка резервів НБУ буде також залежати від руху світової кон'юнктури і успішності торговельних операцій з іншими країнами. "4-й квартал - це традиційно період активного імпорту, що гарантує нам від'ємне сальдо торговельного балансу. Ну і зима - це платежі за газ. Тож передумови для подальшого зменшення резервів існують", - міркує Володимир Дінул, глава аналітичного департаменту Eavex Capital.
За його словами, тиск на резерви в останньому кварталі нададуть і суверенні борги, зокрема, $ 2 млрд. кредиту російського ВТБ і майже $ 700 млн. в різних платежах за євробондами. Правда, з цим навантаженням уряду, можливо, вдасться впоратися за рахунок пролонгації позики ВТБ і продажу акцій "Західенерго".
А ось на допомогу МВФ і ще одне успішне розміщення єврооблігацій цього року розраховувати, швидше за все, не доводиться. "Говорити про поліпшення зовнішньої кон'юнктури поки важко, тому ми очікуємо подальшого зниження резервів, хоча й не такими швидкими темпами, як у вересні", - погоджується Олена Бєлан. Почасти, додає вона, стримувати падіння обсягів резервів будуть нарощення експорту зернових після скасування мит і продаж Мінфіном облігацій з прив'язкою до курсу долара.
На думку Івана Паніна, крім вже звичного в цьому році зростання дефіциту поточного рахунку платіжного балансу країни, вплинути на скорочення резервів НБУ може і відтік коштів інвесторів. Під впливом загальних негативних настроїв вони будуть активно виводити свої вкладення з України.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас