Меркель і Саркозі зустрінуться в Берліні для обговорення спірних питань щодо боротьби з кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель і Саркозі зустрінуться в Берліні для обговорення спірних питань щодо боротьби з кризою

Валюта
367
Канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент Франції Ніколя Саркозі зустрінуться сьогодні в Берліні для докладного обговорення способів боротьби з борговою кризою єврозони, що загрожує стабільності світової економіки, передає Reuters.
Сторони планують обговорити, як впоратися з ситуацією в Греції, запобігти поширенню кризи за межі Євросоюзу (ЄС) і зміцнити позиції європейських банків. Крім того, буде порушено тему подальшої долі франко-бельгійського банку Dexia, що став першою жертвою кризи.
"Майбутнє Dexia обов'язково буде однією з тем франко-німецьких переговорів, однак ключовою лінією зустрічі стане, звичайно, боргова криза в Греції, оскільки крах банків є лише наслідком розвитку грецького сценарію", - повідомило неназване джерело в Міністерстві фінансів Франції. Він підтвердив прогнози аналітиків, що переговори Меркель і Саркозі сконцентруються на можливості виділення чергового кредитного траншу Греції, казна якої спорожніє не пізніше середини листопада 2011 року.
Крім того, передбачається, що лідери двох країн обговорять сьогодні питання рекапіталізації європейських банків (за оцінкою міністра фінансів Ірландії Майкла Нунана, вона обійдеться Європі в суму понад 100 млрд євро, тоді як, на думку аналітиків Міжнародного валютного фонду, цей процес потребуватиме не менше 200 млрд євро). Варто зазначити, що Меркель та Саркозі розходяться в питанні проведення рекапіталізації, бо Франція має намір використовувати Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) як джерело коштів для рекапіталізації своїх банків, у той час як Німеччина вважає, що до резервів EFSF (вони дорівнюють 440 млрд євро), варто вдатися лише в крайньому випадку.
Ще одним каменем спотикання між Парижем і Берліном є питання використання ресурсів EFSF з метою недопущення поширення боргової кризи за межі Греції, якщо остання не виконає зобов'язання, взяті перед міжнародними кредиторами. Меркель вважає, що необхідно обмежити суму фінансової допомоги для кожної охопленої кризою країни блоку ЄС і встановити тимчасові рамки для викупу облігацій, у той час як Саркозі вважає, що подібні директиви не обов'язкові.
Світова спільнота очікує від глав провідних економік єврозони конструктивного рішення з питання боротьби з кризою, яка похитнула світові ринки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас