Польща має намір подати в суд на Газпром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща має намір подати в суд на Газпром

Енергетика
388
Польща має намір в середині жовтня подати в суд на головного постачальника газу в країну - російський "Газпром", якщо він не погодиться надати знижку на паливо.
Про це УНІАН повідомила прес-служба нафтогазової компанії PGNIG, що належить державі, яка буде виступати стороною в судовому спорі в міжнародному арбітражі в Стокгольмі.
"Переговори вимагають збереження конфіденційності, тому про результати ми проінформуємо після їх завершення, яке заплановане на середину жовтня", - відзначила компанія в спеціальній заяві для ЗМІ.
"Якщо вони не принесуть гарних результатів, то PGNiG направить справу до міжнародного арбітражу", - сказано в повідомленні, яким володіє агентство.
6 жовтня польська газета DziennikGazetaPrawna написала, що польська влада вимагає від росіян 10% знижки на паливо, постачається до Польщі, зазначивши, що "ціна питання" становить понад 0,5 млрд. доларів.
"Аргументи про необхідність знизити ціни на нашому боці. Попит в Європі сильно скоротився, перед нами - можливість чергового сповільнення економічного зростання, крім того, зараз спостерігається значне перевищення попиту над пропозицією на LNG, який є конкурентом російського газу", - сказав виданню віце-голова PGNiG Радослав Дудзіньский.
DGP зазначила, що у разі задоволення позову польської компанії "Газпром" буде зобов'язаний повернути PGNiG "кількасот мільйонів доларів", переплачених за газ з моменту, коли компанія подала заявку про зниження ціни - з квітня 2011 року.
Видання також нагадало, що зниження ціни на газ від "Газпрому" домагається Литва, міжнародний гігант Shell, французький GdF Suez, а також італійська ENI.
Газета додала, що німецькі RWE і E.ON вже подали позови в міжнародний арбітраж, вимагаючи знизити ціну на російський газ.
Як повідомляв УНІАН, на початку вересня Дудзінський називав подачу PGNiG позову "найбільш вірогідним сценарієм", якщо росіяни добровільно не нададуть знижку до жовтня.
Найбільша країна Східної Європи 38-мільйонна Польща, яка за рахунок власного видобутку газу покриває близько третини своїх потреб, з кінця 2010 року практично решту 70% імпортує з Російської Федерації.
PGNiG у прийнятій в 2008 році стратегії свого розвитку прогнозувала скорочення газових поставок з РФ в загальному балансі до 40%, збереження близько 30% частки власного видобутку та постачання ще близько 30% з інших джерел, зокрема через LPG-термінал, що зараз споруджується на Балтійському морі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас