Обама піддав критиці валютну політику Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама піддав критиці валютну політику Китаю

Валюта
332
Президент США Барак Обама в четвер звинуватив Китай у маніпулюванні міжнародною торгівлею за рахунок штучного заниження курсу юаня, проте при цьому дуже обережно висловився про обговорюваний в Сенаті законопроекті про нагляд за реформуванням валютного курсу в Китаї, передає CNBC.
Як відзначають експерти, Обама висловився з цього питання як ніколи різко.
"Китай дуже агресивно заграє з торговельною системою в своїх інтересах і всупереч інтересам інших країн, зокрема США. Одним із прикладів є маніпулювання валютними курсами, - сказав Обама. - Я не раз говорив про це публічно і не раз порушував це питання в бесідах з представниками влади Китаю".
Разом з тим американський президент утримався від прямої підтримки законопроекту, який дозволить владі США накладати компенсаційні мита на товари з тих країн, в яких для стимулювання експорту навмисно занижується курс національної валюти. Основна мета майбутнього закону - Китай, тому що, за приблизними оцінками американських аналітиків, на кінець вересня курс китайського юаня до долара США був занижений на 25%.
Обама знов звернув увагу на те, що будь-які заходи, що вживаються американцями, повинні відповідати правилам СОТ.
Раніше цього тижня представники різних відомств КНР заявляли, що прийняття такого закону спричинить "торговельну війну". Аналогічну позицію зайняв і спікер палати представників американського Конгресу Джон Бейнер.
"Прийняття Конгресом США закону, який змушує китайців зробити те, що, цілком можливо, дуже тяжко зробити - неправильний і небезпечний крок. Він може спровокувати торговельну війну", - сказав Дж.Бейнер.
"Ми вже ведемо торговельну війну. Ми втягнуті в економічну війну за робочі місця і навіть не б'ємося в ній. Ми її просто програємо", - заперечив спікеру голова компанії Revere Copper Брайан О'Шонессі.
Сенат у четвер більшістю в 62 голоси проти 38 ухвалив припинити дебати щодо законопроекту і передати його на остаточне голосування, яке відбудеться на наступному тижні.
Тоді ж відбудеться голосування за запропонованим Обамою планом створення нових робочих місць у США.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас