Ъ: Золотовалютні резерви НБУ зменшилися на 3 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Золотовалютні резерви НБУ зменшилися на 3 млрд дол

Казна та Політика
1197
Підвищений попит на іноземну валюту у вересні спровокував рекордне зменшення золотовалютних резервів - на $3 млрд. Учасники ринку говорять, що постанова НБУ, що зобов'язує громадян обмінювати валюту тільки при наданні паспорта, поки істотно не знизила попит на неї, тому скорочення резервів НБУ може продовжитися до кінця року.
Нестабільна ситуація на валютному ринку спровокувала найбільший за півтора року відтік коштів із золотовалютних резервів Нацбанку. Голова групи радників голови НБУ Валерій Литвицький повідомив, що у вересні вони знизилися з $38,205 млрд до $ 35 млрд. Пан Литвицький відмовився пояснити "Ъ" причини такого різкого падіння. Досі з початку року максимальний відтік за місяць був зафіксований в квітні і склав $484 млн (див. графік). Найбільша втрата резервів востаннє спостерігалася в лютому 2010 року, коли активи регулятора втратили $4,1 млрд.
Для банкірів таке різке скорочення коштів НБУ стало несподіванкою. Однією з його причин вони називають зниження курсу валют і золота по відношенню до долара США, в якому номіновані резерви, через що відбулася переоцінка золотовалютного кошика. Так, курс золота у вересні впав на 12,6%, франка - на 11%, австралійського долара - на 8,7%, євро - на 6%, канадського долара - на 5%, фунта - на 4%. Однак це не могло спровокувати таке різке зменшення коштів регулятора. "Були погашення за внутрішніми паперів, але нічого серйозного у нерезидентів не було. Відбулося падіння курсу золота, але його в резервах не так багато, євро теж не на багато знизився", - говорить заступник голови правління "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Дмитро Золотько.
Експерти відзначають, що у вересні збільшилися інтервенції НБУ на міжбанку. "В кінці серпня попит на валюту перевищував пропозицію, тому Нацбанк повинен був покрити дефіцит своїми грошима. У вересні ситуація погіршилася, оскільки збільшився дефіцит поточного рахунку. Сповільнився приплив боргового капіталу в Україну, крім того, збільшився відтік валюти з банківського сектора на готівковий ринок через вимогу Нацбанку продавати валюту за паспортами (постанова N278. - "Ъ")",- говорить економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук. Банкіри відзначають, що в окремі дні біля кас спостерігалися черги, яких не було з минулого року.
При цьому, за словами скарбників, постанова Нацбанку N278 поки не зробила очікуваного ефекту. "Попит на валюту трохи скоротився, десь на 10-15%. При цьому коливання більше залежать від курсу євро в конкретний день. Перед набуття цієї вимоги чинності люди істерично скуповували валюту через звичайну недовіру до системи, але потім ситуація стабілізувалася", - розповідає член правління одного з банків. "У нас навіть трохи підвищився попит на готівкову валюту. Але це пов'язано скоріше не з жорсткістю правил продажу, а з тим, що банки продають валюту на 4-5 коп. дешевше, ніж обмінні пункти. Тому людям вигідніше купувати її в банках", - говорить пан Золотько.
Поточний рівень резервів не є критичним для української економіки. Ризиковим є зменшення золотовалютних резервів до рівня, що не дозволяє фінансувати імпорт в майбутні три місяці, тоді коли поточний стан активів покриває дотування імпорту більше чотирьох місяців. За прогнозами експертів, відтік резервів буде продовжуватися і в майбутньому, однак його динаміка буде залежати від попиту на валюту в конкретний місяць. "Є передумови для збереження тенденції дефіциту валюти до кінця року, тому Нацбанк повинен буде залишатися на ринку. Навряд чи ми побачимо серйозні зміни платіжного балансу. Інвестори остерігаються інвестувати в Україну і виводять інвестиції з суверенних паперів, - відзначає пан Ваврищук. - Зниження резервів можна було б перекрити кредитом МВФ, але до кінця року його швидше за все не буде".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас