США відновлюють валютну війну з Китаєм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США відновлюють валютну війну з Китаєм

Валюта
4682
Влада США має намір накладати компенсаційні мита на товари з тих країн, в яких навмисно занижується курс національної валюти для стимулювання експорту.
Якщо Китай не зміцнить юань, то товари китайських компаній, що ввозяться в США, будуть обкладатися компенсаційними митами. Таким чином США сподіваються скоротити свій торговий дефіцит - одне з джерел держборгу, що зростає. Сенат США ухвалив рішення продовжити роботу над законопроектом про нагляд за валютним курсом: за висловилися 79 сенаторів, проти - 19, повідомляє gazeta.ru з посиланням на Associated Press.
Законопроект дозволить американській владі накладати компенсаційні мита на товари з тих країн, в яких навмисно занижується курс національної валюти для стимулювання експорту. У першу чергу йдеться про Китай: за словами прихильників законопроекту, курс юаня занижений до долара на 40%, що робить китайські товари дешевшими, а американські - дорогими. Недооціненість юаня - головна причина дефіциту торгового балансу з Китаєм, торік він досяг $273 млрд, підкреслюють автори документа.
Китайська "грабіжницька валютна практика підриває економічне здоров'я американських виробників та їх можливості конкурувати всередині країни і по всьому світу", - заявив сенатор-демократ Чак Шумер. "Настав час дати зрозуміти чиновникам в Китаї, що настають наслідки для обману", - погоджується сенатор-демократ Боб Кейсі. Законопроект "допоможе американським товарам конкурувати на глобальному ринку і зберегти американські робочі місця", погоджується їх колега Гаррі Рід.
Влада Китаю вже висловила обурення рішенням сенату. "Китайська сторона рішуче протестує проти схвалення даного законопроекту", - цитує агентство "Сіньхуа" представника МЗС КНР Ма Чжаосюй. Це "серйозним чином порушує правила СОТ і порушує китайсько-американські торговельні та економічні відносини", заявляє він. Китай також закликав американців не політизувати торгово-економічні питання. Китай і США другі за значимістю один для одного торговельні партнери.
Китай звільнив національну валюту від прив'язки до долара ще шість років тому, але зміцнює юань не такими швидкими темпами, як хочуть на Заході. За три роки після цього рішення юань подорожчав на 21%, після чого Китай з червня 2008 року по червень 2010 року утримував його на рівні 6,83 за $1. За минулий рік, за даними Міжнародного валютного фонду, китайська валюта зміцнилася на 5,5% по відношенню до долара в номінальному виразі, але з урахуванням інфляції та оцінки з реальної купівельної спроможності відбулося зниження курсу юаня. Однак у МВФ вважають, що китайська валюта недооцінена не більше ніж на 23%.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас