Валютна спокуса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютна спокуса

Валюта
8427
Протести банкірів проти продажу готівкової валюти виключно за паспортами минулого тижня переросли в справжню істерію. Нацбанківцям і радили скасувати нові правила, і просили про це, і навіть у суд на них подали. Але справа з мертвої точки так і не зрушила - "валютну паспортизацію" так і не скасували. Спекулянти ж свою "чорну справу" провернути встигли: хоч і ненадовго, але все ж підняли готівкові курси і заробили на різниці в котируваннях.
НБУ допоміг спекулянтам
Пік зростання готівкових курсів минулого тижня припав на 26 вересня: ціни на готівковий долар в обмінниках підскочили з 8,04-8,05 грн./$ відразу до 8,09 - 8,12 грн./$. Спочатку всі шишки посипалися на голову регулятора, який з 23 вересня заборонив підопічним продавати готівкову ВКВ без надання паспорта. Одразу почали мусуватися чутки про те, що це тільки початок і гряде знецінення гривні. Під їх тиском люди стали переводити свої заощадження в інвалюту, щоб їх захистити. Найактивніше скуповували долари. Найбільший попит на ВКВ був відзначений у великих містах: Києві, Дніпропетровську, Харкові, Львові", - розповів "ДС" директор казначейства і фінансових інститутів Надра Банку Ілля Веселий.
Лише деякі фінустанови відверто говорили про спекуляції своїх колег, помітні неозброєним поглядом: під час курсового стрибка на готівковому ринку безготівкові котирування долара практично не змінювалися - 8,007-8,01 грн./$. "Спочатку курси підскочили на чорному ринку, а потім до нього підтяглися багато банків, щоб не відставати. Хоча об'єктивно різниця між котируваннями готівкового і міжбанківського сегментів в 8-10 копійок є непропорційно великою. За безготівкового курсу в 8,00 грн./$ ціни в касах повинні перебувати в діапазоні 8,00-8,04 грн./$", - зазначив начальник відділу операцій на валютних і грошових ринках ОТП Банк Максим Давлад. За чутками, фінансистів, які особливо "зарвались", навіть осаджували дзвінками з НБУ: нацбанківці погрожували надовго відсторонити їх від своїх валютних аукціонів на міжбанківських торгах.
Хоча вже через добу готівковий курс долара почав повільно знижуватися, банкіри все ж встигли непогано заробити на короткостроковому валютному штурмі, влаштованому населенням. За різними оцінками, за завищеними курсами в Україні за добу було продано близько $120-150 млн. "Протягом чотирьох-п'яти днів з моменту введення "паспортної системи" попит на готівкову валюту виріс приблизно на 20-25%", - повідомив "ДС" начальник управління неторгових операцій та комісійних програм банку "Хрещатик" Юрій Саєнко.
Правда, порались з ним далеко не всі фінустанови. У деяких іноземної готівки не вистачило через нерозторопність інкасаторів, які не встигали підвозити нові партії банкнот і поповнювати каси. А у когось "валютні кубушки" неабияк порідшали після набігів мінял, які поповнювали свої доларові запаси перед введенням паспортної системи. Вартість долара на чорному ринку минулого тижня підскочила до 8,15-8,20 грн. "У регіонах курси піднімалися і до 8,2-8,25 грн./$. Ціни роздували через труднощі з покупкою валюти без документів. Серйозно виріс попит на великі партії валюти, що перевищують еквівалент 50 тис. грн.", - Розповів директор казначейства АТ "Ерсте Банк" Роман Бондар.
Судовий тиск
Заспокоїти готівковий ринок вдалося лише до кінця минулого тижня, причому не до кінця: готівкові курси опустилися лише до 8,06-8,08 грн. а не до 8,04-8,05 грн./$ - курсових рівнів за вільного продажу ВКВ. Банкіри минулого тижня неодноразово закликали регулятора якщо не скасувати, то хоча б частково спростити правила готівкової торгівлі валютою. Джерела в Нацбанку повідомляли про те, що готується нова постанова НБУ, якою без паспорта дозволяється купівля інвалюти на суму до 8 тис. грн. Це побічно підтвердив прем'єр-міністр Микола Азаров, який публічно заявив про те, що голова центробанку Сергій Арбузов обіцяв йому пом'якшити "паспортний режим". Проте станом на 30 вересня нацбанківці так і не порадували громадськість нововведеннями. 29 вересня Нацбанком видав лише дивний лист № 28-211/3864-11318, яким дозволив купувати без документів дрібницю: суми менше 1 долара, 1 євро і т. п.
Проте фінансисти розраховують на те, що на початку жовтня НБУ все ж видасть доленосну постанову щодо лібералізації валютних правил і ажіотаж на готівковому ринку остаточно спаде.
Не виключено, що чиновники активніше заворушаться після початку судового процесу, який оперативно затіяли Асоціація українських банків і колишній керівник центробанку Арсеній Яценюк: вони оскаржують горезвісну постанову Нацбанку № 278, якою регулятор ввів заборону на продаж фінустановами інвалюти без паспортів. 20 жовтня Окружний адміністративний суд Києва розпочне розгляд їх спільного позову.
Минулого тижня фінансисти і нацбанківці не переставали переконувати громадськість у тому, що об'єктивних причин для зниження курсу гривні немає. А підвищений попит на валюту обіцяли задовольняти в повному обсязі. "Масштаби поставок готівкової валюти в Україну будуть коригуватися в залежності від потреб ринку. Якщо буде попит, фізичні постачання іноземних банкнот в країну стануть рости", - запевнив заступник начальника управління грошового обігу, неторгових і касових операцій ПУМБ Максим Салутін.
У разі спрощення цього тижня правил продажу готівкової валюти (вільного режиму покупки валюти на суму до 8 тис. грн.) фінансисти прогнозують у першій декаді жовтні зниження готівкових котирувань до 8,02-8,05 грн./$. Якщо ж цього не станеться і спекулянти продовжать провокувати населення, курсові коливання очікуються в більш широкому коридорі - 8,05-8,1 грн./$. "За умови спаду ажіотажу і рівних торгів на міжбанку ми очікуємо на досить спокійний жовтень. За нашими розрахунками, цього місяця готівковий курс буде рухатися в межах 7,98-8,05 грн./$", - резюмувала для начальник управління грошових і валютних ринків VAB Банку Наталія Шишацька.
Згідно з постановою НБУ № 278 українським банкам з 23 вересня дозволяється протягом доби продавати в одні руки валюти вже не на 80 тис. грн., як раніше, а на 150 тис. грн. Всі валютообмінні операції повинні проводитися лише за пред'явленням паспорта. Якщо клієнт скуповується не більше ніж на 50 тис. грн., то банк заносить у свою базу даних і квитанцію лише його прізвище, ім'я та по батькові, понад 50 тис. грн. - ще серію і номер паспорта (водійських прав), а також дані про місце проживання. Правила ідентифікації покупця інвалюти не діють лише в одному випадку: якщо покупка відбувається через банківські автомати самообслуговування.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас