Експерти: Золотом можна розраховуватись, але це не вигідно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Золотом можна розраховуватись, але це не вигідно

Банківські метали
545
Вартість золота застигла на позначці 1625 доларів за тройську унцію. Після обвального падіння, найпотужнішого з осені 2008-го, 1600 доларів стали називати оптимальним рівнем. Утім, більшість фахівців визнають, суттєва корекція була тимчасовою. І зростання цін відновиться. Хоча, можливо, і не такими швидкими темпами, як на початку року.
Золото періодично дорожчає, або дешевшає. Однак привабливості не втрачає. Навпаки. З'явились навіть розрахунки жовтим металом. Одна зі швейцарських бірж запровадила для своїх клієнтів оплату угод золотом. А відомий американський мільярдер приймає ним розрахунки за оренду своєї нерухомості.
"За границей оно ликвидно. В США ты можешь иметь себе счет в золоте и держать в банке. И в любой момент перевести его на другой счет. Даже если его принесли слитками, то его можно отдать на хранение. Плюс, у него диверсифицирована структура активов", - розповідає експерт фінансового ринку Фелікс Інденбаум.
Утім, такі угоди тимчасові, вважають фахівці. І вони не набудуть широкого поширення. По-перше, золота фізично замало для масових розрахунків. По-друге, воно потребує додаткових витрат на перевезення, зберігання та охорону. І навіть банківські розрахунки металом мають певні недоліки.
"Можливості для розрахунків обмежені, бо потрібно, щоб банки довіряли один одному, щоб бути впевненими, що потім банк матиме достатню кількість золота, щоб йому розрахуватися", - вважає інший експерт фінансового ринку Борис Кушнірук.
Розрахунки золотом, особливо фізичним, не вигідні ще з однієї причини. Вони призводять до того, що жовтий метал, по суті, вилучається із обігу. А це підстава для подальшого зростання цін. Саме тому золото цінне лише як спосіб збереження валюти від знецінення.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас