Банки надолужують обмін валют "по-чорному" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки надолужують обмін валют "по-чорному"

Валюта
11865
Десять днів, які минули з моменту "паспортизації валюти", дозволили Нацбанку заявити про перемогу над тіньовим ринком валютних спекуляцій. А українці за цей час змогли спостерігати небувале підвищення курсу продажу долара - банкіри зіграли на паніці населення. Але найбільше в цей період дісталося іноземцям - гостям нашої країни. Спочатку тиждень українські банки відмовлялися їм обміняти долари або євро. Зате тепер надолужують обмін "по-чорному" - без паспортів і чеків.
Як розповіла киянка Олена, чий наречений іноземець приїхав в гості до столиці, обміняти бойфренду свої чесно зароблені гроші в жодному банку не вдалося.
"Таке відчуття, що люди не знають, що їм робити, немає чітких інструкцій. Хотіли обміняти 2 тисячі євро, в одному банку послалися на відсутність якихось бланків для іноземців, у другому від нас вимагали декларацію про ввезення грошової суми, в третьому взагалі відмовилися міняти валюту іноземцю. Коли мої нерви не витримали, то почали пред'являти для обміну мій український паспорт. Спочатку банківські клерки зняли копії всіх сторінок, потім заявили, що у них в базі не збігаються номер і серія, а потім взагалі відмовилися, пославшись на відсутність потрібної кількості гривень", - скаржиться Олена.
Нагадаємо, для іноземців (нерезидентів України), механізм обміну валюти виглядає так: громадянин, пред'явивши свій закордонний паспорт, людина, яка обмінює валюту на гривні, отримує квитанцію, за допомогою якої може продати назад залишок українських грошей при поверненні додому. Власне, такий порядок діє в будь-якій цивілізованій країні світу. Але Україна, схоже, до них вже не належить. Біля одного з обмінників довелося почути й таку історію - громадянин Греції не міг сплатити збір в посольстві своєї країни, оскільки у нього не було гривні, а обміняти євро в банках, розташованих поруч, йому відмовилися.
Джерелу вдалося уточнити в посольствах іноземних держав на території України, чи не виникають проблеми у їхніх підданих з обміном валюти. У посольствах Росії, Білорусі, Туреччини (найближчих наших сусідів) співробітники відзначали звернення своїх громадян зі скаргами на неможливість нормально, а то і взагалі обміняти валюту. Найбільш абсурдною виявилася ситуація для білорусів: від громадян Білорусі деякі українські банки почали вимагати декларацію про доходи.
"Проблеми з обміном валюти в іноземців дуже сильно шкодять іміджу країни, а ще й напередодні футбольного європейського чемпіонату. Банкам потрібно конкретне роз'яснення від Нацбанку, тоді проблем бути не повинно. НБУ обіцяв нам надіслати це роз'яснення ще до кінця дня 27-го вересня. Але ще в п'ятницю ми його не бачили", - заявив Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.
Експерт зазначив, що змін у цій ситуації з обміном валют варто чекати від Національного банку України або ж депутатів Верховної Ради. У свою чергу народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, Станіслав Аржевітін, відзначив "Коментарям", що реєстрацій законопроектів подібного штибу в комітеті не було, а депутатської ініціативи не варто очікувати. "Скасовувати декрети, це не депутатська тема, за законом Нацбанк має регулювати ці питання. Я не думаю, що на депутатському рівні можливі якісь зміни. Наш профільний комітет у більшості своїх рішень враховує рішення НБУ, це головний покажчик", - сказав народний депутат.
Поки ж у Нацбанку запевняють, що ні на йоту не змінять свою "паспортну" постанову. Не подіє на них ні висловлювання прем'єр-міністра про необхідність внесення послаблень в документ, ні появи на вулицях міст призабутих валютних міняйл. У той час як Нацбанк проявляє свій "нордичний характер", українські банки почали міняти валюту іноземцям "без паспортів". Кажуть - "людей шкода". Правда, і чеки при цьому не видають.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас