Законопроект про продовження мит на експорт зерна порушує принципи податкового законодавства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Законопроект про продовження мит на експорт зерна порушує принципи податкового законодавства

Аграрний ринок
250
Розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) законопроект, що передбачає продовження дії експортних мит на пшеницю, ячмінь і кукурудзу на рік - до 1 січня 2013 року, порушує основні принципи Податкового кодексу, вважають опитані агентством юристи.
"Пунктом 4.1.9. п. 4.1. ст.4 Податкового кодексу України встановлено принцип стабільності податкового законодавства. Зміни будь-яких елементів податків і зборів не можуть вноситися пізніше, ніж за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки", - вважає партнер правової групи "Павленко і Побережнюк" Лариса Побережнюк.
За її словами, встановлення нових експортних мит і продовження дії вже введених має відбуватися до 1 червня поточного року.
Побережнюк також зазначила про порушення ще одного принципу, закріпленого в Податковому кодексі - нейтральність оподаткування.
"Цей принцип передбачає, що податки та збори повинні встановлюватися у спосіб, що не впливає на збільшення або зменшення конкурентоспроможності платника податків. Введення експортних мит призводить до значного зменшення експорту: українські експортери змушені збільшувати ціни, що призводить до їх неконкурентоспроможності на зовнішніх ринках", - зазначила Побережнюк.
Юрист Адвокатського об'єднання "Волков і партнери" Андрій Заблоцький, в свою чергу, висловив думку, що продовження чинних і введення нових експортних мит може бути негативно сприйняте партнерами України зі Світової організації торгівлі (СОТ).
"Умови приєднання України до СОТ не містять прямої заборони використання експортних мит. Однак у звіті робочої групи про приєднання України до СОТ, у четвертому розділі, зазначено, що експортні мита можуть являти собою перешкоди для міжнародної торгівлі, а тому повинні бути знижені", - підкреслив Заблоцький.
На його думку, введення експортних мит не так викривлює торгівлю, як квотування та ліцензування експорту, але самі по собі мита не сприяють позитивній динаміці розвитку ринку сільгосппродукції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас