Ъ: "Газпром" шукає приватний шлях до Туреччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: "Газпром" шукає приватний шлях до Туреччини

Енергетика
649
Вчора російський "Газпром" зробив заяву, яка змушує хвилюватися українське Міненерго. У відповідь на відмову Туреччини закуповувати газ у Росії монополія заявила, що буде поставляти його через приватні компанії. У Міненерго стурбовані тим, що такий же варіант може бути використаний і в Україні у випадку, якщо нинішні газові контракти будуть розірвані. Це може призвести до втрати контролю України за внутрішнім ринком, відзначають експерти
Вчора "Газпром" вперше офіційно прокоментував відмову турецької державної Botas від третини поставок російського газу в країну. Глава "Газпром експорту" Олександр Медведєв заявив, що монополія може укласти контракт на ті ж обсяги (близько 6 млрд кубометрів на рік) з приватними турецькими компаніями. Джерело "'Ъ" в "Газпромі" уточнило, що в монополії є і власна дочірня структура в Туреччині - Bosphorusgaz. Компанія має ліцензію на імпорт газу і, як розраховують в "Газпромі", могла б відшкодувати втрату контракту з Botas.
Про те, що Туреччина не хоче продовжувати контракт з "Газпромом" на закупівлю 6 млрд кубометрів газу на рік, стало відомо минулого тижня. У неділю міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз остаточно підтвердив, що Росія не погодилася знизити вартість газу, що поставляється, тому державна Botas не стане продовжувати контракт з "Газпромом". В "Газпром експорті" підтвердили цю інформацію, уточнивши, що отримали повідомлення від партнера в п'ятницю. Йдеться про один з найстаріших контрактів "Газпрому" в Туреччині (за міжурядовою угодою ще від 1986 року). Туреччина - це другий за значимістю експортний ринок монополії в далекому зарубіжжі після Німеччини, в 2010 році поставки російського газу в країну склали 18 млрд кубометрів.
Досі таких радикальних дій у відношенні "Газпрому" його клієнти в далекому зарубіжжі не вживали. За даними турецького видання "Хабер Тюрк", Botas попросила "Газпром" знизити ціну газу відразу на 20%. Але, за оцінками "Трійка Діалог", ціна російського газу для Туреччини навіть без урахування цієї знижки була відносно низькою ($250 за тисячу кубометрів в 2010 році і близько $350 в 2011-му).
Але те, що експорт російського газу до Туреччини з січня впаде, "не повинне відбитися на російсько-турецьких відносинах", вважає Танер Йилдиз. Він сказав, що небажання продовжувати контракт зовсім не означає повного припинення поставок газу з Росії до Туреччини - зараз діє "три-чотири контракти на поставку газу", а поставки йдуть як Трансбалканського газопроводу (через Україну, Молдову, Румунію та Болгарію), так і газопроводом Blue Stream (дном Чорного моря).
Питання відносин згадується невипадково - саме його, а не вартість газу для Туреччини вважали пріоритетом у даній ситуації опитані джерела на газовому ринку і в уряді. Сам намір Туреччини відмовитися від російського газу джерела сприймали багато в чому як тиск на Москву і нагадували, що Туреччина апріорі перебуває у вигіднішій переговорній позиції, - від неї залежать такі проекти, як прокладка газопроводу South Stream (і його європейських конкурентів), нафтопроводу Самсун- Джейхан і будівництво підконтрольної "Росатому" та "Інтер РАО АЕС" "Аккую" (першої в Туреччині атомної станції).
Високопоставлене джерело в Міненерго повідомило, що "Газпром" може застосувати прийом, аналогічний турецькому і в Україні. "Зараз все, що заважає монополії постачати газ своїм "дочкам", - це контракт з "Нафтогазом", який не дозволяє робити це прямо", - відзначає співрозмовник. Однак, якщо договір буде розірваний через ліквідацію НАК, Україна може опинитися в ситуації, коли "Газпром" почне продавати газ безпосередньо своїм "дочкам" - "Газпромзбут-Україна" і "УкрГаз-Енерго", які мають ліцензії на продаж 21 млрд кубометрів газу на рік. "З урахуванням реформи ринку газу, яка проводиться на вимогу Євросоюзу, сьогодні немає жодних законодавчих перешкод для такого роду продажів - "Газпром" може самостійно поставити газ і продати його на українському ринку через своїх "дочок"", - відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. Головний інвестстратегії ФГ БКС Максим Шеїн, відзначає, що якщо "Газпром" домовиться про поставки газу турецьким трейдерам в обхід Botas, це посилить його переговорні позиції, в тому числі і з Україною. "Буде очевидно, що погрози ліквідувати "Нафтогаз", щоб розірвати контракт, можуть призвести не до зниження ціни, а до втрати Україною контролю над внутрішнім ринком", - відзначає пан Шеїн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас