Курс на стабільну осінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс на стабільну осінь

Валюта
4869
Однією з основних причин стабільних курсових очікувань на осінь стали прогнозні дані про стан платіжного балансу країни. Так, за очікуваннями НБУ, профіцит (перевищення надходження валюти за товари, послуги і як інвестицій над її відтоком) платіжного балансу України за підсумками поточного року очікується на рівні 450 млн доларів, а в 2012-му - 760 млн доларів. Такі позитивні прогнози чиновники дають, незважаючи на збереження в майбутньому випереджального зростання обсягів імпорту над експортом.
Це традиційно провокує дефіцит валюти, тиск на гривню і змушує Нацбанк витрачати золотовалютні резерви на стабілізацію ситуації на валютному ринку. Проте в НБУ вважають, що дефіцитне сальдо поточного рахунку платіжного балансу і в 2011-му, і в 2012 роках буде покриватися за рахунок надходжень з фінансового рахунку, тобто прямих і портфельних іноземних інвестицій і зовнішніх запозичень. Розділяють очікування регулятора і експерти. Так, на думку радника президента України, члена Ради НБУ Романа Шпека, Україна має всі шанси в найближчі два роки перекривати дефіцит торговельного балансу за рахунок профіциту фінансового рахунку.
Ґрунт для оптимізму
Такі оптимістичні очікування мають цілком відчутний ґрунт - останні дані про стан платіжного балансу. За інформацією НБУ, після декількох місяців майже нульового сальдо платіжного балансу, в липні намітилася позитивна тенденція - 108 млн доларів профіциту, що дозволило регулятору і далі нарощувати золотовалютні резерви. Це стало можливим завдяки покращенню стану фінансового рахунку (його профіцит становив понад 680 млн доларів), а точніше переважно за рахунок чистого припливу прямих іноземних інвестицій.
У серпні приплив валюти продовжився. Згідно з даними НБУ, незважаючи на зростання попиту на валюту на готівковому ринку (останнього літнього місяця фінустанови продали населенню 3 млрд доларів, а купили 2,2 млрд доларів), на міжбанку спостерігалася зворотна тенденція - надлишок валюти. В результаті регулятор за місяць купив на 322 млн доларів більше, ніж продав, поповнивши валютні резерви, обсяг яких досяг рекордних 382 млн доларів. На думку деяких експертів, незважаючи на традиційний осінній попит на валюту, тенденція її притоку в країну цілком може зберегтися. "Восени традиційно збільшується попит на валюту внаслідок зростання бізнес-активності та завершення сільськогосподарського сезону. Крім того, цього року зсув експорту зернових на кілька місяців може підвищити пропозицію іноземної валюти у вересні-жовтні, тим самим знизивши негативний вплив надлишкового попиту на валютному ринку", - вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків ПАТ "ІНГ Банк Україна" Олександр Печеріцин. Водночас, як вважає експерт, навіть якщо надмірний попит на валюту збережеться, він не вплине на стабільність курсу, оскільки НБУ контролює ситуацію і намагається за рахунок валютних інтервенцій уникнути різких коливань на ринку.
Принесла плоди і антиінфляційна політика НБУ. Завдяки зв'язуванню грошової маси Нацбанк, з одного боку, забезпечив зниження інфляційного тиску надлишкової ліквідності в банківській системі та економіці, яка може бути одним з чинників зростання цін на споживчі товари, а з іншого - нівелював спекулятивні операції на валютному ринку. На тлі сезонних чинників і антиінфляційних заходів уряду це призвело до рекордної дефляції: у липні - 1,3% і в серпні - 0,4%. У стінах НБУ очікують, що за підсумками року інфляція буде утримана в межах прогнозних показників (8-10%), і навіть бачать у цьому перспективу зміцнення гривні.
Нацбанк і уряд проти кризи
Перешкодити очікуванням НБУ щодо стабільності гривні може єдиний фактор - глобальна рецесія. "Останнім часом ризики розвитку рецесії в єврозоні, США та інших країнах збільшилися. Для України це загрожує уповільненням економічного зростання на тлі скорочення попиту на продукцію експортерів і, як наслідок, незначна девальвація нацвалюти. Незважаючи на те що ймовірність рецесії нами оцінюється на рівні 30 - 35%, ми все ж залишаємося помірними оптимістами і вважаємо, що світова економіка навряд чи скотиться в рецесію", - коментує керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко. На думку експерта, більш імовірним виглядає уповільнення темпів економічного зростання в США, деяких країнах ЄС, включаючи Італію, Іспанію, Францію, а іноді і квартальне зниження ВВП, але не глобальна рецесія.
Однак, що б не відбувалося на зовнішніх ринках, в НБУ вирішили не чекати на негативний вплив глобальної кризи, а спрацювати на випередження, запропонувавши уряду розробити план антикризових заходів та покращення ділового клімату. "Перед нами були поставлено два головних завдання: запобігти можливому відтік капіталу з країни, а також спільно з Кабміном забезпечити умови для якісного посилення внутрішнього споживання продукції основних експортних галузей України - металургійної та хімічної з їх поступовою переорієнтацією на вітчизняний ринок... Автоматично до основних напрямів виходять сільське господарство та будівництво. Ситуація в сільському господарстві, як відомо, через велику питому вагу продуктів харчування в споживчому кошику найбільшою мірою впливає на інфляцію.
Тому розвиток цієї галузі необхідних не тільки для збільшення експортних надходжень і прискорення росту ВВП, а й для протидії підвищенню цін. Для того щоб підняти будівництво, ми розробили спеціальну програму розвитку іпотечного кредитування, в межах якої через чотири керованих Кабміном банку - Укрексімбанк, Ощадбанк, Укргазбанк і "Київ" - будемо рефінансувати інші фінустанови", - розповів голова НБУ Сергій Арбузов в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня". Крім того, спільна програма Нацбанку і уряду передбачає зниження в 2012 році дефіциту бюджету до 2% ВВП (плановий показник поточного року - 3,5%), а також розвиток ринку внутрішніх запозичень, у тому числі в населення.
Однак пунктом номер один у цій програмі є відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Незважаючи на заяви прем'єр-міністра Миколи Азарова про те, що Україна не потребує нових траншів кредиту МВФ, співпраця з Фондом тим не менш є запорукою не тільки успішної протидії хвилюванням на зовнішніх ринках, а й стабільності курсу гривні. "Хочемо ми того чи ні, але закордонні інвестори оцінюють Україну з оглядкою на дії МВФ. Тому відсутність траншей Фонду веде до того, що й інші закордонні інвестори не поспішають вкладати гроші в Україну", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. За словами голови правління Дочірнього банку Сбербанку Росії Ігоря Юшко, програма співпраці з МВФ була і буде потрібна Україні, оскільки серед іншого дозволить здешевити для офіційного Києва залучення ресурсів на міжнародних ринках капіталу в умовах, коли ці ресурси стабільно дорожчають.
Візит місії МВФ запланований на кінець жовтня. Однак вирішувати питання про видачу чергового траншу представники Фонду будуть тільки після виконання низки умов, передбачених меморандумом між Україною та МВФ. Нацбанк свою частину зобов'язань перед Фондом виконав. За регулятором залишилася лише скасування схваленої в кризу постанови № 109, що зобов'язує банки формувати резерви з валютних кредитів у гривні. Однак у МВФ визнають, що це далеко не першочергове завдання, і вимагають від НБУ лише плану дій щодо скасування постанови. Основною перешкодою в отриманні чергового траншу є затримка у виконанні вимог меморандуму урядом України, серед яких підвищення тарифів на газ і тепло та дотримання обмежень меж дефіциту держбюджету (з урахуванням дефіциту НАК "Нафтогаз України" - не більше 3,5% ВВП). Компроміс з вкрай соціально значимого і заполітизованого питання підвищення тарифів поки не знайдений, а ось вимоги МВФ щодо дефіциту бюджету в уряді сподіваються виконати. Втім, саме через цей пункт рішення про видачу чергового траншу кредиту МВФ може бути відкладено. На думку Романа Шпека, наступний транш надійде в Україну не раніше лютого 2012 року, коли представники Фонду зможуть остаточно переконатися в тому, чи вдалося уряду утримати дефіцит держбюджету в 2011 році на обумовленому рівні.
Однак бити на сполох з приводу чергового відтермінування у співпраці з МВФ і на цьому будувати прогнози щодо прийдешньої девальвації гривні зарано. Перш за все тому, що на тлі відносної стабільності на світових ринках до кінця року буде актуальною помічена НБУ тенденція припливу валюти за поточним рахунком, а також покриванням дефіцитом поточного рахунку припливу іноземних інвестицій і зовнішніх запозичень. Але навіть у разі збою в цій тенденції, на думку учасників ринку, НБУ утримає ситуацію під контролем завдяки валютним резервам, обсяг яких (38,2 млрд доларів) впритул наблизився до історичного максимуму і вже покриває 4,6 місяця імпорту. Зміцнить стабільність нацвалюти і подальша співпраця з МВФ, яка цілком може піти за незапланованим сценарієм: попереднє схвалення видачі наступного траншу кредиту з відтермінуванням його надання до січня-лютого 2012 року. Як зазначалося раніше, таке відтермінування потрібне експертам Фонду для остаточної оцінки виконання Україною зобов'язань щодо межевого розміру дефіциту держбюджету 2011.
Андрій Бурний
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас