Королевська: Кабмін робить все, щоб знищити фермерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська: Кабмін робить все, щоб знищити фермерів

Казна та Політика
582
Штучне обмеження експорту зерна та скасування ПДВ відправляє в нокаут сільське господарство країни в один з найбільш врожайних років за останнє десятиліття.
Про це заявила УНІАН народний депутат України (фракція "БЮТ-Батьківщина"), голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська, коментуючи інформацію Міністерства аграрної політики і продовольства України про те, що експорт зерна з України вдвічі нижчий від очікуваного рівня.
На думку голови парламентського комітету, Україна має використати всі можливості для посилення своїх позицій на зовнішніх ринках. Тому необхідно зняти штучні обмеження на експорт зерна і відновити ПДВ на експорт сільгосппродукції.
"В Україні - рекордний урожай зернових, що дозволяє експортувати близько 9-10 мільйонів тонн пшениці і 13 мільйонів тонн кукурудзи. Йдеться про кілька мільярдів доларів надходжень до бюджету, завдяки яким держава зможе покращити зовнішньоторговельне сальдо. Багатий урожай - це також шанс для посилення позицій на світовому ринку зернових. В першу чергу, мова йде про країни Близького Сходу та Північної Африки, де Україна може закріпитися як основний постачальник зернових і отримати можливість для подальшої експансії", - сказала Королевська.
На думку депутата, ніхто з підприємців не розраховує на те, що уряд буде виконувати свої прямі функції і допоможе фермерам вийти на зовнішній ринок. "Мова йде про те, щоб Кабмін не заважав людям продати чесно вирощене зерно і відмовився від обмеження експорту зернових. Штучне обмеження експорту зерна та скасування ПДВ відправляє в нокаут сільське господарство країни в один з найбільш врожайних років за останнє десятиліття. Можливо, це робиться свідомо, щоб розорити фермерів і змусити їх продати землю за безцінь", - заявила Королевська.
"Хто програє від обмежень на експорт зерна? У першу чергу, це невеликі сільгоспвиробники, яким вже сьогодні потрібні кошти для того, щоб готуватися до наступного сезону. Вони не мають можливостей притримати зерно до весни, і змушені продавати його за ціною нижче собівартості. Багатий урожай, таким чином, перетворюється на велику біду. По-друге, програє держава. Вже сьогодні експорт знизився вдвічі. Це означає скорочення валютних надходжень в країну і втрату перспективних ринків, звідки вітчизняних виробників витіснять конкуренти з ближнього зарубіжжя", - зазначила Королевська.
Нагадаємо, Україна з 1 липня ввела мито на експорт зерна і скасувала відшкодування ПДВ при експорті зернових. Ставки експортного мита затверджено: на пшеницю і суміш пшениці та жита (меслин), полбу - у розмірі 9%, але не менше 17 євро за 1 тонну, на ячмінь - 14%, але не менше 23 євро за тонну і на кукурудзу - 12 %, але не менше 20 євро за тонну. Дана норма діє до 1 січня 2012 року. У результаті, експорт з України практично припинився - в липні було зафіксовано падіння експорту зерна в 5 разів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас