У Мексиці подружжю пропонують укладати шлюб кожні два роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мексиці подружжю пропонують укладати шлюб кожні два роки

48
Половина шлюбів Мехіко закінчується розлученнями. Для багатьох кінець подружнього життя пов'язаний з нудними бюрократичними процедурами, судовими витратами та емоційними переживаннями. Втім, ходіння по муках шлюборозлучним може закінчитися з введенням так званих "поновлюваних шлюбів", передає ВВС.
Міська рада столиці Мексики обговорює законопроект, що дозволяє подружжю відновлювати шлюбний контракт після дворічного спільного проживання. У випадку, якщо подружжю спільне життя не миле, після закінчення двох років вони просто розходяться.
Пари вправі вибирати тривалість контрактів, при цьому дворічний термін є мінімальним. Після цього вони можуть або продовжити контракт на більш тривалий термін, або припинити подружні стосунки.
Депутат міської ради Лізбет Росас Морено з лівої, що має більшість у раді "Партії демократичної революції" вважає, що нововведення сприятиме "появі більш щасливих подружніх пар і більш стабільних сімей".
Вона впевнена, що новий закон заощадить парам час і нерви на боротьбу за те, з ким залишаються діти після розлучення, або ж, хто повинен оплачувати комунальні послуги.
Пари в контракті обумовлюють не тільки тривалість контракту, але також права та обов'язки сторін: хто і скільки платить за комунальні послуги, скільки коштів від кожного з подружжя надходить у спільний фонд на ведення господарства нової сім'ї, а також, з ким залишаються діти у разі розпаду сім'ї.
Відповідно до законопроекту, який буде обговорюватися в грудні, люди повинні будуть пройти ознайомлювальний курс, під час якого вони дізнаються про свої права і обов'язки у шлюбі, перш ніж вони вимовлять "згоден" або "згодна".
"Два роки - достатній час, щоб пізнати свого партнера і оцінити своє подружнє життя. І якщо ви відновлюєте шлюб, це тому, що у вас в родині здорові стосунки, ви знаєте ваші права і обов'язки", - сказала Лізбет Росас Морено.
За її словами, подружжя може розійтися і до закінчення дворічного контракту, проте в цьому випадку їм доведеться подавати на розлучення і проходити всі чинні нині процедури.
Передбачається, що у разі ухвалення закон буде застосовуватися і по відношенню до зареєстрованих за старими правилами пар.
Більше 60 тисяч шлюбів в Мехіко розпалися після введення закону в 2008 році, який дозволяв "оголосити про розлучення" після чотирьох тижнів подружнього життя.
На думку консерваторів, новий законопроект тільки погіршить становище "традиційної родини".
"Коли я вперше почув про законопроект, я подумав, що це жарт. Відновлюваний кожні два роки контракт? Такого немає навіть у сучасних фірмах!" - обурюється Консуело Мендоза з Національної спілки батьків.
"Такі ініціативи тільки виховують ставлення до шлюбу як до чогось одноразового. Якщо у батьків є проблеми, вони повинні шукати інші рішення", - сказала вона.
"Можете уявити, як важко буде дитині думати кожні два роки, чи відновлять його мама і тато контракт чи ні?" - питає Консуело Мендоза.
Мехіко є одним найліберальніших в Латинській Америці міст з точки зору законодавства, що регулює особисте життя громадян. Так в 2007 р. в мексиканській столиці було скасовано кримінальне переслідування за аборти, а в 2009 р. набув чинності законопроект, що дозволяє одностатеві шлюби.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас