Нацбанк Білорусії не бачить необхідності в підвищенні ставки рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Білорусії не бачить необхідності в підвищенні ставки рефінансування

Валюта
153
Національний банк Білорусії не впевнений у необхідності подальшого збільшення ставки рефінансування, заявила голова правління Нацбанку Надія Єрмакова на засіданні верхньої палати парламенту в понеділок.
"Зараз ставка рефінансування становить 30%. Хоча в принципі вона має бути трохи вищою або хоча б поряд з інфляцією (з початку року до 20 вересня інфляція в Білорусії склала близько 70%)", - сказала Єрмакова.
Проте в даний час ставка рефінансування перестала грати свою стандартну роль, тому що відсотки за вкладами населення вже набагато вищі - 40-45%, за кредитами теж досягли 40%, продовжила вона. "Якщо підвищувати ставку, вона не досягне інфляції. Бо якщо зробити її 80%, ми можемо практично зупинити всю економіку", - зазначила Єрмакова.
За її словами, Нацбанк спільно з урядом буде приймати рішення про те, чи потрібно підвищувати ставку рефінансування, після того як у першій декаді жовтня одержить статистику щодо інфляції.
"Питання ще обговорюється, чи потрібно збільшувати ставку. Але від цього питання залежить відсоток, під який Нацбанк буде підкріплювати банки стандартними інструментами", - сказала Єрмакова.
Вона також повідомила, що в даний час Нацбанк щоденно кредитує два найбільші банки країни - Беларусбанк і Белагропромбанк - на рівні 3,5-4 трлн білоруських рублів під ставку 40%. "Таким чином, ми (в разі підвищення ставки рефінансування) можемо розорити банки і втратити економіку", - зазначила голова правління Нацбанку.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас