Валюту дадуть за списком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюту дадуть за списком

Валюта
3616
Зокрема, НБУ прояснив, що резидентність фізичної особи підтверджується паспортом громадянина України, закордонним паспортом громадянина України (без позначки, що підтверджує постійне проживання за кордоном), посвідченням особи без громадянства для виїзду за кордон (виданими в Україні), посвідченням біженця (виданим в Україні) і національним паспортом громадянина іншої держави з відміткою про наявність дозволу на постійне проживання разом із посвідкою на постійне проживання.
Для фізособи-нерезидента при обміні потрібен національний паспорт громадянина іншої держави або закордонний паспорт громадянина України з відміткою в паспорті про постійне проживання за кордоном.
Незважаючи на внесення певної ясності в ситуацію, очевидним залишається той факт, що Нацбанк врахував далеко не всі аспекти процесу обміну валюти. Як зазначає адвокат адвокатської контори "Скляренко та партнери" Юлія Стуса, непоясненим залишилося питання, на підставі яких документів громадяни України та іноземці зможуть обміняти валюту у випадках, якщо у резидента тимчасово відсутній національний паспорт і при цьому закордонний паспорт взагалі не виходив, а іноземний громадянин має при собі тільки закордонний паспорт.
З іншого боку, постанову НБУ цілком можливо буде обійти, як тільки (і якщо) набере чинності прийнятий 23 вересня 2011 р. закон "Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України" №8507.
"Тому після набрання законом чинності при обміні валюти до 50 тис. грн. громадянин має право пред'явити будь-який із зазначених вище документів і відмовити в проведенні валютно-обмінної операції йому не мають права", - коментує адвокат ЮФ "Ілляшев та Партнери" Микола Буртовий. При здійсненні операцій з великими сумами (понад 50 тис. грн.) Працівники банку зобов'язані здійснити фіксацію таких персональних даних, як місце проживання та реєстраційний номер облікової картки платника податків. Ці дані можуть бути встановлені виключно на підставі документів, що містять таку інформацію, в т.ч. паспорта громадянина України та довідки про присвоєння ідентифікаційного коду.
Що ж стосується нерезидентів, то, за словами експерта, у цьому випадку треба керуватися декретом "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", який передбачає право нерезидентів тільки на продаж іноземної валюти на території України установам і на зворотний обмін фізичним особам - нерезидентам невикористаних готівкових гривень на готівкову іноземну валюту. Для цих операцій національного паспорта їм не потрібно.
Втім, як зазначає голова правління ПУМБ Костянтин Вайсман, незабаром від НБУ можна чекати деяких послаблень. Після введення жорстких обмежувальних заходів, за логікою, повинні бути певні послаблення, адже НБУ, судячи з усього, намагається знайти правильний баланс. "Якщо є завдання утримати курс, що дуже складно, то відповідно використовуються всі монетарні й адміністративні методи. І введення ідентифікації клієнта при обміні валюти є одним з елементів контролю. Для всіх це, звісно, шок, але і заходи теж зрозумілі", - зазначив банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас