Грошей може не вистачити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грошей може не вистачити

Казна та Політика
2964
Український уряд готовий на непопулярні рішення заради отримання чергового траншу кредиту stand-by. При цьому сповільнені переговори України з МВФ тривають на тлі втрати США вищого кредитного рейтингу, а також загрози дефолту провідних країн Євросоюзу - Італії та Іспанії. Для порятунку таких великих економік у міжнародних фінансових інститутів може не вистачити ресурсів. Під ударом опинилися одночасно дві провідні світові резервні валюти - долар США і євро. Таке погіршення ситуації на світових ринках непокоїть українське керівництво.
"На носі - криза досить серйозна. Не хочеться нікого лякати, але те, що чуєш від провідних фінансистів, аналітиків у світі, - всі кажуть про цю ситуацію. На цю ситуацію треба відповідно реагувати. У нас немає варіантів, нам потрібно домовлятися з МВФ. Бо залишитися один на один з кризою, без підтримки міжнародних фінансових організацій дуже важко", - заявив віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.
За словами чиновника, МВФ непокоїть дефіцит "Нафтогазу України", який українській стороні необхідно найближчим часом ліквідувати, зокрема, шляхом підвищення цін на газ для населення. У той же час в держбюджеті на 2012 р. планується закласти компенсації цього підвищення. "Повинні бути компенсатори для людей. Оскільки це дуже велике зростання. У нас дилема: або постаратися провести вдалі переговори з Росією і знизити ціну газу, і ми доб'ємося фактично того ж ефекту, якого просить МВФ; або шляхом підвищення цін на газ для населення", - додав він.
У поточному році Київ вже втратив можливість отримати три "порції" кредиту МВФ у розмірі приблизно $1,5 млрд. кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом $15,5 млрд. Причина - порушення раніше погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи і підвищення тарифів на газ. Черговий візит експертів організації для оцінки проведених реформ в Україні, який планувався на початок вересня, перенесли на жовтень.
В організації чітко дали зрозуміти - щоб отримати черговий транш, Україні доведеться виконати всі вимоги програми. На початку вересня парламент остаточно ухвалив закон про пенсійну реформу, що передбачає збільшення пенсійного стажу на 10 років, пенсійного віку для жінок - до 60 років з 55 років. Документ набрав чинності 1 жовтня. Однак питання про тарифи, підвищення яких було заплановано на липень і вересень, все ще не вирішене. При цьому влада обіцяла виборцям не підвищувати ціни цього року.
"Коли велися переговори про нову програму stand by, передбачалося, що її запускають для того, щоб мінімізувати ризики від можливих нових наслідків економічної кризи. Зараз схоже, що песимістичний сценарій, який моделювався, перетворюється на реальність. Тому актуальність кредиту сьогодні набагато вища", - сказав аналітик інвесткомпанії BG Capital Віталій Ваврищук. Експерт вважає, що поки рано говорити про другу хвилю економічної кризи, "але картинка виглядає набагато гірше, ніж була ще навесні". "Збільшується дефіцит поточного рахунку у зв'язку з тим, що падають темпи зростання експорту. Приплив боргового капіталу не такий значний, як був у 2010 р. Залишається невирішеною проблема відтоків готівкової валюти з банківського сектора. Незважаючи на спроби адміністративно контролювати ринок, Нацбанк успіхів тут не добився", - зазначив він. Ваврищук також упевнений, що уникнути підвищення тарифів на газ для населення не вдасться. "Розрив між вартістю імпортного газу і тарифами, які платять домогосподарства, настільки великий, що навіть якщо будуть домовленості з Росією про незначну знижку на газ, все одно цей розрив не буде перекрито. І уряд більш спокійно сприймає цю ідею, ніж це було кілька місяців тому, незважаючи на наближення парламентських виборів", - додав він.
Головною причиною того, що українська сторона не поспішає виконувати свої зобов'язання перед МВФ, є політичний фактор, вважає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. "Непопулярні рішення будуть відкладатися до останнього моменту. Якщо економічні ризики справді реалізуються, в такому випадку український уряд в авральному режимі буде впроваджувати заходи, які прописані в меморандумі, щоб отримати кредит від МВФ", - сказав експерт. За його словами, для України дійсно зросла вірогідність "потреби у фінансових коштах від МВФ", але це не означає, що вони необхідні прямо зараз. "Основні реформи, які пропонувала фінансова організація і які український уряд відклав, все одно необхідні, навіть якби нам цей кредит не давали", - упевнений експерт. Жолудь також нагадав, сьогодні існує ймовірність браку ресурсів МВФ для України у випадку, якщо одночасно декілька країн звернуться до фонду по допомогу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас