S&P знизило рейтинги чотирьох білоруських банків до "В-/С" слідом за суверенним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P знизило рейтинги чотирьох білоруських банків до "В-/С" слідом за суверенним

166
Рейтингове агентство Standard&Poor's знизило довгострокові й короткострокові кредитні рейтинги контрагента чотирьох білоруських банків - ВАТ "АСБ" Беларусбанк ", ВАТ" Бєлвнєшекономбанк ", ВАТ "БПС-банк" і ВАТ "Белагропромбанк".
Рейтинги знижені з "В/В" до рівня "В-/С" і виведені зі списку CreditWatch ("на перегляді") з "негативним" прогнозом, йдеться в повідомленні агентства.
Відповідно до прес-релізу, рейтингова дія стосовно банків була після аналогічної рейтингової дії стосовно Білорусії. Раніше повідомлялося, що 26 вересня S&P знизило суверенні кредитні рейтинги країни за зобов'язаннями в іноземній валюті до "B-/С" у зв'язку з невизначеністю щодо доступу до фінансування. Прогноз - "негативний".
"З нашої точки зору, суверенний ризик є основним фактором, який впливає на фінансову стійкість білоруських банків, оскільки домінуючу роль в їх кредитних операціях і фондуванні відіграють державні компанії і держава", - відзначає агентство.
"Зниження рейтингів чотирьох банків відображає нашу думку про ризик погіршення кредитоспроможності уряду. Ситуація, що склалася в країні, може зробити негативний вплив на ці банки внаслідок їх високих операційних ризиків, ризиків фінансування і погіршення якості активів в умовах операційної діяльності в білоруській економіці, що характеризується переважанням державної форми власності", - пояснює S&P.
Прогноз "негативний" відображає такий самий прогноз щодо суверенних рейтингів, зумовлений низьким рівнем зовнішньої ліквідності країни внаслідок дуже високого дефіциту за рахунком поточних операцій, що, в свою чергу, становить ризики для білоруської економіки та банківського сектора, в основному контрольованих державою.
Агентство вважає, що білоруський уряд з великою часткою ймовірності буде надавати підтримку системоутворюючим банкам і ключовим підприємствам, проте його здатність надавати таку підтримку в даний час істотно ослаблена. Це зумовлено відносно великими розмірами банків і їхніх валютних зобов'язань у порівнянні з валютними резервами уряду. У коротко-і середньостроковій перспективі в структурі ризиків білоруських банків, негативний вплив на яку роблять різкі диспропорції в макроекономіці, будуть переважати ризик ліквідності та кредитний ризик.
"Незважаючи на стабілізацію бази роздрібних депозитів банків після коливань валютного курсу в 2011 році, ми очікуємо, що найближчими місяцями волатильність залишиться високою, що зумовлено погіршенням макроекономічних показників і пов'язаною з ним невизначеністю настроїв клієнтів в результаті високої інфляції і диспропорцій валютного курсу", - прогнозує S&P.
На Беларусбанк, Бєлвнєшекономбанк, БПС-банк і Белагропромбанк припадає близько 75% активів і роздрібних депозитів банківської системи Білорусії.
S&P вважає, що білоруські банки схильні до високих кредитних ризиків, хоча відзначає високу ймовірність отримання підтримки Беларусбанком і Белагропромбанком з боку держави, а БПС-банком і Бєлвнєшекономбанком - від материнських компаній, тобто російських Сбербанку і Внєшекономбанку відповідно.
"Підвищення рейтингів найближчим часом малоймовірне", - підкреслює агентство.
За підсумками 2010 року Беларусбанк зайняв 9-е місце за розміром активів серед банків СНД і 1-е місце серед 31 банку Білорусії в ренкінгу "Інтерфакс-1000: Банки СНД", підготовленому "Інтерфакс-ЦЕА", Белагропромбанк - 21-е і 2-е місця відповідно, БПС-банк - 59-е і 3-є, Бєлвнєшекономбанк - 11-е і 6-е.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас