НБУ: три веселі літери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: три веселі літери

Валюта
13529
Уміння створювати труднощі, а потім їх героїчно долати - цінна якість української влади. Протягом останніх чотирьох днів більшість українців зіштовхнувся з сакральними діями НБУ, що не підлягають логічному поясненню. Мається на увазі легендарна постанова правління Нацбанку номер 278 про нові правила обміну валюти. Нарешті прем'єр Микола Азаров не витримав і дружньо порадив головному фінансовому інституту країни не займатися дурницями. Причому Микола Янович був підкреслено толерантним. Хоча міг і не соромитися у висловлюваннях.
Як всім добре відомо, готівкових доларів в Україні більше, ніж у США. Можливо, я трохи перебільшив, але абсолютно впевнений в тому, що законослухняні середньостатистичні американці ніколи не тримали в руках стільки грошей, скільки звичайні українці. Це все важка спадщина лихих дев'яностих, коли населення рятувалося від фантиків та гіперінфляції за допомогою готівкових баксів. За два десятиліття психологія українців не змінилася. Банкам так і не вдалося повністю зламати стереотип "готівковий долар ближчий до тіла". А тут ще фінансова криза. Загалом, найпоширеніша фінансова операція в Україні - це покупка або здача сотки. Іноземці дивуються кількості обмінних пунктів. А навіщо? Жалюгідні, убогі європейці. Вони приречені на вимирання, оскільки, користуються своїми кредитними картками. У нас велика країна, якій криза не страшна. Навіть якщо Штати зникнуть із землі, бакс в Україні буде ходити.
Це й сталося в обмінниках...
І ось в очманілу голову нацбанківських експертів прийшла шалена думка підрегулювати валютний ринок. На кштал треба боротися з корупцією. В результаті вони мало не реінкарнували молодих людей в спортивних штанях і білих кросівках, які скромно м'яли пачки грошей поблизу обмінних пунктів. Багато хто уважно читав текст постанови НБУ № 278. І практично в усіх склалося враження, що якщо міняти в "обміннику" до 50 тисяч гривень на долари (і назад), то паспорт надавати не треба. А як інакше можна інтерпретувати фразу "клієнт повинен надати будь-який документ, що засвідчує його особу: як паспорт, так і інший документ". Але в результаті з'ясувалося, що всі не вірно зрозуміли, а НБУ - молодець.
23 вересня сотні тисяч людей довірливо тицяли водійські права і пенсійні посвідчення в маленькі віконця обмінників і відчували себе справжніми незграбами. У тому числі і я. Не став брати з собою паспорт, оскільки читав текст нацбанківської постанови і був упевнений: трактувати цей документ можна тільки на користь водійських прав. Хоча внутрішній голос підказував мені: "Не будь ідіотом! Згадай, що у нас все робиться навпаки. Ким був Ющенко до обрання президентом?
Правильно, головою НБУ. Тому не рипайся і бери паспорт". Однак розум відмовився взяти на довіру залізні аргументи підсвідомості. У результаті спроба обміняти сотку закінчилася повним провалом.
В обміннику висіло оголошення: "обмін здійснюється тільки з паспортом". Я витягнув роздруківку постанови НБУ і спробував донести до свідомості дівчини, що вона неправильно все зрозуміла. Дівчина дістала роздруківку якогось "електронного листа НБУ", де було написано - "повинен бути паспорт, а також його ксерокопія". Черга стала на мій бік. Дівчина нервувала, але посилала всіх на три букви, тобто в НБУ.
А люди готові і вломити ...
У банку моя спроба довести свої права викликала лише сумну посмішку менеджера. Він розмовляв тихо і спокійно, як з хворим, але грошей, не міняв. В "Приваті", як завжди, відзначилися. Вони геніально вийшли з положення: "У вас є картка "Приват-банку"? Вибачте… Щоб отримати картку, треба надати паспорт та ідентифікаційний код. Коло замкнулося. На другий день я взяв паспорт і пішов продовжувати експеримент. Бабуся, яка працює в обміннику, довго вивчала документ, звіряла фото з оригіналом і уважно вивчала прописку. В результаті вона встановила, що це мій паспорт. І зажадала його ксерокопію! Це прохання мене вбило наповал. Яка ксерокопія? Можливо, ще відбитки пальців залишити на горлі? А в них тупо немає ксерокса. Матричний принтер "Епсон" є, а ксерокса немає. Ось за рогом є. Збігайте туди, відксерте і приходьте. До речі, принтери "Епсон" - це вічні апарати. Скільки себе пам'ятаю, у всіх обмінниках вони стояли. І стоять досі. Третє десятиліття. І, головне, працюють. Витягнув стрічку, плюнув на неї, вставив - і вперед!
Прохання щодо ксерокопії остаточно мене добило. Вперше відчув себе європейцем. Вони такі ж наївні. Вірять всьому, що їм говорять. Нарешті, знайшов банк, де погодилися обміняти сотку. І ксерокс у них був. Жінка середніх років з сумними очима, в яких відбивалася вікова скорбота єврейського народу, відксерила всі сторінки паспорта.
У кубушках приховано те, що не дають нікому...
Ще подивилася на обкладинку, але в останню мить вирішила цього не робити. Навіщо?! А в них вимагають зберігати дані про клієнтів. Хто?! Нацбанк. Відходячи збентеженим від віконця, краєм ока помітив мужика, який пхав касирці посвідчення.
Коли не розумієш сенс того, що робиться, то починають з'являтися найфантастичніші гіпотези. Наприклад, НБУ вирішив скласти банк даних всіх осіб, на руках в яких є іноземна валюта. Тільки навіщо було паритися? Візьміть дані перепису населення. Або дочекайтеся результатів нового перепису, який повинна відбутися в 2012 році. Або така версія: податкова збирає дані про тих, хто ухиляється від податків. Так нехай візьме дані перепису або... далі за текстом.
Я абсолютно впевнений в тому, що жодна держустанова сьогодні не в змозі обробити весь цей масив інформації. Тонни паперу зіпсовано. Проте ефект був досягнутий. У населення склалося враження, що "старший брат" вирішив усіх "нажухати". А коли у населення складається подібне враження, то з'являється стійкий попит на готівкову валюту. Причому задовольняти цю потребу воно (населення) бажає без всякого паспорта. Якби не прем'єр, то вже через тиждень в країні з'явився тіньовий ринок обміну валюти. Боротьба з корупцією перетворилася на гру "НБУ намагається взяти народ за інтимне місце". Я впевнений, що в результаті Нацбанк "нажухає" сам себе. В принципі, так і сталося.
Вони що, так хочуть роздобути валюту?
Тепер питання: чи будуть насправді скориговані правила обміну валюти? НБУ у нас як би самостійна установа, яка нікому не підпорядковується. Микола Янович може лише рекомендувати Нацбанку щось змінити. Якщо там сидять розумні люди (а є таке враження , що ні), то вони прислухаються до думки прем'єра, який зіграв роль Капітана Очевидності. А що йому ще залишалося робити? Але, звичайно ж, намагатимуться якось насолити всім, щоб продемонструвати свою владу. Накштал міняти без паспорта можна п'ятсот або тисячу доларів. Причому тільки в певних банках. З трьох до п'яти щочетверга третього місяця від єврейського нового року. Паспорт надавати не обов'язково, але всі повинні його мати при собі, якщо у касира з'явиться підозра щодо статі того чи іншого клієнта. Суму понад сто доларів можна міняти тільки у присутності міліціонера з наступним складанням протоколу в найближчій ділянці. Загалом, хлопці можуть догратися. Архетипи суспільної свідомості - страшно стійка штука. Дограються до обвалу гривні.
Олександр Зубченко
За матеріалами:
Кіевскій ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас