НБУ дорікають у надто жорсткій монетарній політиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ дорікають у надто жорсткій монетарній політиці

1080
В останні кілька тижнів банкіри критикують політику, що проводиться Національним банком. Окрім "паспортизації" угод з купівлі-продажу готівкової валюти, НБУ дорікають у надто жорсткій монетарній політиці. За словами деяких банкірів, примусове скорочення Нацбанком надлишкової ліквідності призводить до дефіциту ресурсів і скорочення кредитування. Песимісти вважають навіть, що політика НБУ може призвести до уповільнення темпів зростання економіки. У свою чергу регулятор вважає, що фінансисти маніпулюють фактами.
Варто нагадати, на чому останніми місяцями заробляли банки. Відповідь далека від класики банківської справи. Традиційно основа банківських доходів - відсотки за кредитами. Але докризових обсягів кредитування банки так і не відновили. При цьому заробляти на чомусь треба, от фінансисти і пішли шляхом найменшого опору, пишуть Економічні Вісті.
"У ситуації, яка склалася на ринку, банки, не отримуючи належного (високого доходу, як це було до кризи) від кредитування бізнесу, направляють вільні ресурси на валютний ринок і на кредитування населення під купівлю товарів тривалого користування", - говорить експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк.
Обидва цих дохідних для банків напрямки (спекуляція валютою і розгортання нового буму споживкредитування) насправді чинять тиск на курс гривні, провокуючи девальвацію нацвалюти. Адже товари народного споживання - автомобілі, побутова техніка та електроніка -, які кредитуються банками, як правило, імпортного походження, а це збільшує негативне сальдо зовнішньої торгівлі і в результаті розхитує курс.
У Нацбанку вважають, що банкіри стали зловживати навіть довгоочікуваною лібералізацією валютного ринку. Затребувана Міжнародним валютним фондом (МВФ) і реалізована НБУ лібералізація обернулася проти гривні і самого Нацбанку. "Проведена нами лібералізація сприяла спекулятивним атакам на курс. Коли ми зіткнулися з цією проблемою, то були змушені витратити значний обсяг резервів", - зізнався в інтерв'ю одному з видань голова НБУ Сергій Арбузов. Однак, за словами чиновника, ситуація стабілізована, оскільки ринок заспокоївся, побачивши, що Нацбанк обрав жорстку позицію і її витримав.
З ліквідністю, яку НБУ своїми діями "стискає", теж не все так просто. Перш за все, варто відзначити, що дефіцит ліквідності - проблема не тільки України. "Подальша боргова криза в Європі і побоювання щодо перспектив зростання всієї світової економіки (як відомо, у своєму останньому прогнозі МВФ знизило показники зростання ВВП у світовому масштабі) створюють труднощі для європейських банків на шляху залучення капіталу. У третьому кварталі поточного року, який наближається до завершення, банки Європи розмістили в цілому облігації на суму близько $34 млрд. Це мінімум за останні десять років, при цьому обсяг окремо взятій емісії рідко перевищував $500 млн.", - проводить паралелі Володимир Олексюк.
Ще один цікавий факт про ліквідність полягає в тому, що жорстку політику щодо зв'язування вільної гривні Нацбанк почав проводити через рік після того, як банкіри зіткнулися з проблемою надмірної ліквідності. Весь цей час банкірам ніхто не заважав кредитувати, але вони цього не робили - в 2010 р. обсяг виданих банками кредитів виріс всього на 1%. Що ж сьогодні змусило банкірів звинуватити НБУ у всіх "економічних" гріхах?
Таким чином, нинішня грошова політика НБУ - зовсім не примха чи непрофесіоналізм чиновників, а вимушена і професійна реакція на дії банків. Тобто Нацбанку довелося ввести цілий ряд обмежень, щоб позбавити банки можливості спекулювати валютою і направити їх активність у правильному бізнес-руслі - спонукати кредитувати економіку.
Одне зі звинувачень на адресу НБУ - відсутність вільних ресурсів для кредитування економіки. У відповідь на це голова НБУ ще на початку вересня обіцяв забезпечити ресурсами всі банки, які будуть готові реально розвивати кредитування.
"Якщо банки сьогодні почнуть активніше кредитувати реальний сектор, НБУ, звичайно, буде сприяти появі нової гривні. І не тільки валютними каналами. У нас є можливість збільшувати грошову масу, розблокувавши гроші банків. Але якщо ці гроші не підуть у виробничу сферу, вони опиняться на споживчому і валютному ринку, створюючи додатковий тиск на ціни і курс. Тому всі ці процеси нам зрозумілі, і коли банки почнуть потребувати гривні для кредитування реального сектора економіки, ми будемо належним чином реагувати", - сказав тоді Сергій Арбузов.
Тобто, незважаючи на невдоволення деяких учасників ринку, НБУ в економічних умовах, далеких від ідеальних, не здає позицій і продовжує стримувати інфляцію і стабілізувати курс гривні в рамках прогнозів і очікувань населення та інвесторів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас