З гарячим привітом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З гарячим привітом

Казна та Політика
878
Для бюджетних організацій і промислових споживачів послуги централізованого опалення в середньому подорожчають на 58,5% вже з 1 жовтня, а послуги водопостачання та водовідведення - на 7,4% і 8,1% відповідно. Це рішення Національної комісії регулювання у сфері комунальних послуг дозволило в п'ятницю привести вартість послуг теплокомуненерго і водоканалів у відповідність до підвищених цін на природний газ і електроенергію для непобутових споживачів, повідомив голова комісії Валерій Саратов.
Напередодні Нацкомісія регулювання електроенергетики збільшила граничну ціну газу для промислових споживачів і бюджетних організацій на 11,9%, до 3,38 тис. грн за тисячу кубометрів. "Зростання вартості газу в середньому склало 72% з грудня 2010 року. Тому очевидною є необхідність коригування тарифів на комунальні послуги в середньому на 58%", - сказав чиновник.
Підвищення дозволить підприємствам галузі додатково отримати в IV кварталі 1,44 млрд грн. "Ми допомогли всім нашим комунальним підприємствам увійти в опалювальний сезон", - підкреслив Валерій Саратов. Допомога буде неповною. Протягом опалювального сезону 2011-2012 років населення буде розраховуватися за теплову енергію, холодну і гарячу воду за нинішніми тарифами. Вони будуть підвищені швидше за все тільки після парламентських виборів у 2012 році. "Я можу дати гарантію залізну, що через рік з імовірністю 90% у нас будуть економічно обґрунтовані тарифи", - зазначив Валерій Саратов. Він запевнив журналістів, що в деяких регіонах після перегляду собівартості послуг тарифи знизяться, але поки всі підприємства-ліцензіати подають заявки на підвищення: "Особливо це стосується водоканалів. І мені за них соромно".
Зростання тарифів на послуги ЖКГ для непобутових споживачів все ж торкнеться населення. "Збільшувати ціни будуть насамперед ті гравці ринку, в яких енергоємне виробництво, хто споживає великі обсяги води або змушений опалювати великі площі, наприклад підприємства харчової промисловості", - вважає в. о. голови Спілки малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець. "Тільки підвищувати ціни в першу чергу будуть самі виробники товарів, а не торгові мережі. У нас частка послуг ЖКГ в структурі вартості товару незначна, оскільки ми використовуємо енергозберігаючі технології, від котлів до світлодіодних ламп. Ми скоротили споживання енергії, і вкладення в нові технології вже почали окуповуватися", - говорить фінансовий директор мережі "Велика кишеня" Олег П'явка. "Нам доводиться опалювати великі приміщення, витрачати багато електроенергії, води.
Великі ритейлери вкладають в енергозбереження. Але як тільки одна технологія окупається, а це 3-5 років, вона застаріває і потрібне нове дороге обладнання, - заявляє топ-менеджер іншої великої мережі. - Збільшення тарифів на послуги ЖКГ спровокує зростання цін на продукти харчування та побутові товари. Жоден магазин не залишиться байдужим до підвищення цін виробниками і закладе в ціну свій інтерес".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас