На що чекати Греції: спасіння чи падіння? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На що чекати Греції: спасіння чи падіння?

Казна та Політика
622
Німеччина надасть Греції "будь-яку необхідну допомогу". Ці слова укупі із запевненнями глави грецького уряду Андреаса Папандреу про те, що грецька сторона готова виконати взяті зобов'язання щодо скорочення бюджетних витрат сколихнули Грецію. Грецький прем'єр-міністр сказав це під час переговорів з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.
Реакцією на обидва ці заяви стала хвиля протестів. Афіни занурилися в море заворушень. У середу на 24 години зупинили роботу всі види міського транспорту, включаючи метро, ​​автобуси, тролейбуси, трамваї і приміські електрички. Ситуація посилюється тим, що новий 48-годинний страйк почали таксисти. Про страйк оголосили також працівники місцевого самоврядування, податкових інспекцій, митниць і міністерства фінансів.
Жителі півострова не хочуть миритися з політикою "затягування поясів". Уряд вжив жорстких заходів зі скорочення видатків бюджету, які передбачають скорочення зарплат і пенсій, переведення службовців держсектора "в запас" зі збереженням часткової оплати. Крім того, вводиться спеціальний податок на нерухомість строком на чотири роки. Практично вдвічі зросте вартість дизельного палива, яке використовує для опалення більшість грецьких домогосподарств.
Уряд стверджує, що без реалізації цього плану не залишиться надії на отримання чергового траншу кредитної підтримки ЄС та МВФ розміром 8 млрд євро. При цьому європейська влада все ще не можуть дійти єдиної думки щодо умов надання Греції чергового пакета фінансової допомоги розміром 109 млрд євро. Як повідомляє The Financial Times, 7 з 17 членів зони єдиної європейської валюти вважають, що приватним кредиторам доведеться списати країні більший обсяг боргів, ніж передбачалося раніше. А без нього, за прогнозами експертів, вже в середині жовтня на країну чекає дефолт.
По-іншому відреагували ринки. Можливість стабілізації миттєво відбилася на цінах на нафту, які відчутно зросли; падінням основних котирувань завершив день фондовий ринок США. Неоднозначне ставлення до ситуації і серед європейських лідерів. З одного боку, влада Німеччини всіма силами намагається стабілізувати обстановку і врятувати Грецію, а разом з нею і всю зону євро. По-іншому реагують на ситуацію, що склалася у Великобританії. Міністр закордонних справ королівства Вільям Хейг назвав зону євро, що переживає кризу, "палаючим будинком, який не має виходів", а саму європейську валюту - "історичною пам'яткою колективної дурості".
Ці висловлювання він зробив в інтерв'ю британському журналу Spectator. Британський міністр заявив, що в результаті врегулювання боргової кризи жителі Німеччини будуть змушені все своє життя субсидувати такі країни, як Греція, Італія та Португалія, в якій, як і в Греції, почалися акції протесту.
Слова Хейга стали найбільш різкою критикою стану справ у зоні євро, даною міністрами нинішнього британського уряду. Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу раніше, в середу, заявив, що нинішня боргова криза є серйозним викликом в історії Євросоюзу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас