Їжа здатна змінювати наші гени — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Їжа здатна змінювати наші гени

100
Їжа здатна змінювати поведінку генів, впевнені фахівці з Нанкінського університету (Китай).
Вченим вдалося знайти сліди рослинної РНК в крові людей і тварин. Деякі з цих рослинних РНК пригнічують експресію генів і підвищують рівень холестерину в крові, повідомляє Євролаб.
Основну увагу фахівці сфокусували на маленьких частинках РНК (від 19 до 24 літер-нуклеотидів в довжину). Вони рухаються з клітки в клітку в крові. Вчені спробували зрозуміти, чи всі частинки складаються з наших власних клітин, або ж з їжею в організм потрапляють чужорідні елементи.
На початку роботи дослідники зібрали зразки крові у 31 здорового китайця, а також у корів. Зразки обробили періодатом натрію - окислювальним агентом, який змінює мікроРНК ссавців таким чином, що їх не можна впорядкувати. Це дозволяло залишити рослинні версії РНК недоторканими. У результаті вчені виділили близько 30 мікроРНК рослинного походження.
В особливо високій концентрації експерти виявили MIR168a і MIR156a. Їх багато в рисі, брокколі, брюссельській капусті, кочанній капусті і цвітній капусті. Дослідників вразив той факт, що частки не руйнувалися ні при обробці їжі, ні в процесі перетравлювання.
Близько 50 генів залежали від MIR168a, включаючи ген LDLRAP1, - протеїн, що видаляє холестерин з крові. Серія експериментів показала: MIR168a виживала в клітинах і змінювала експресію генів. Експерти додали MIR168a в клітини людського кишечнику. Ті "упаковували" MIR168a в мікроскопічні бульбашки і потім вивільняли їх.
Коли дані бульбашки додавалися до клітин печінки ссавця, останні незабаром починали виробляти аномально низькі показники LDLRAP1. При цьому, якщо лабораторним мишам вколювали MIR168a або давався сирий рис, показники цього протеїну також різко знижувалися, а рівень холестерину зростав. При введенні генетичної послідовності, яка "вимикає" MIR168a, концентрація LDLRAP1 не знижувалася.
Це відкриття наштовхнуло дослідників на думку про створення спеціальних рослин, які коригують наші гени.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас