ЄС знову висловив стурбованість ходом справи Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС знову висловив стурбованість ходом справи Тимошенко

Кримінал
324
Провідні діячі ЄС знову висловили сьогодні занепокоєння ходом справи колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко і повторили, що європейська інтеграція України пов'язана з дотриманням у державі демократичних норм. Про це вони говорили сьогодні на прес-конференції у Варшаві після закінчення в столиці Польщі, яка зараз головує в Євросоюзі, саміту учасників ініціативи ЄС "Східне партнерство" зі зближення з Європейським Союзом шести пострадянських країн, повідомляє радіо "Свобода".
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск попередив, що плановане на цей рік завершення переговорів про асоціацію ЄС та України буде залежати від дотримання прав людини та демократичних стандартів, особливо в справі Юлії Тимошенко.
За його словами, учасники саміту виклали владі України дуже чіткий погляд ЄС, що погане ставлення до опозиції, порушення цивільних стандартів дуже серйозно ускладнює втілення українських прагнень і може лягти тінню і на процес завершення переговорів.
Туск додав, що ЄС перебуває в постійному контакті з Президентом України Віктором Януковичем, але також намагається контактувати і з представниками Юлії Тимошенко.
Євросоюз відзначає сигнали доброї волі з боку влади України, але буде спостерігати за розвитком ситуації, додав Туск і заявив, що на саміті "Східного партнерства" "Європа не залишила нікому жодних сумнівів: європейські стандарти - це перш за все дотримання прав людини і громадянина".
Президент Європейської ради Херман Ван Ромпей повідомив, що питання щодо справи Юлії Тимошенко зачіпали і протягом вчорашньої спільної вечері учасників саміту, і в наступних двосторонніх бесідах.
"Ми висловили нашу занепокоєність долею колишнього прем'єр-міністра України і заявили, що відкидаємо ймовірне вибіркове застосування кримінальної юстиції проти членів попередньої влади", - заявив він.
Президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу, висловивши задоволення технічним прогресом і доброю співпрацею з Україною в процесі підготовки угоду про асоціацію, також зазначив: "Ми і далі серйозно стурбовані проблемами, що випливають з положення, в якому перебуває колишня прем'єр-міністр; ми, власне, хочемо, щоб ця справа була залагоджена".
Нагадаємо, раніше стурбованість арештом лідера української опозиції висловив ряд європейських дипломатичних відомств, багато українських політичних сил, а також представники Сенату США.
Водночас, МЗС України запевнив, що інститути державної влади не мають жодного впливу на хід судового процесу.
Нагадаємо, вчора суддя Печерського районного суду Києва Родіон Кірєєв пішов до дорадчої кімнати для винесення вироку екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко до 9:00 11 жовтня 2011 р.
Адвокат екс-прем'єр-міністра Юрій Сухов заявив, що вирок у справі Тимошенко може бути оголошено тільки після 11 жовтня.
Юлія Тимошенко була взята під арешт за рішенням Печерського райсуду Києва в рамках процесу в справі, якою обвинуваченій інкримінується перевищення службових повноважень при підписанні газового контракту між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" на початку 2009 р. (ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України). Народними депутатами від БЮТБ на знак протесту проти арешту свого лідера під Печерським райсудом поставлене наметове містечко.
Відзначимо, для Тимошенко - це другий арешт у життя. У лютому 2001 р. - невдовзі після відставки з поста віце-прем'єра з ПЕК в уряді Віктора Ющенка - Тимошенко була поміщена до Лук'янівського СІЗО. Тоді Тимошенко звинувачували в несплаті податків і контрабанді російського газу в Україну під час її управління компанією ЄЕСУ. У березні того ж року Печерський райсуд визнав безпідставними ці звинувачення, і Тимошенко вийшла на свободу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас