Греція може почати випускати боргові папери, розраховані на сто років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція може почати випускати боргові папери, розраховані на сто років

Фондовий ринок
484
Влада Греції вивчає можливість випуску облігацій з терміном обігу 100 років замість розміщених короткострокових боргових паперів.
Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело в одному з банків, які консультують Грецію. Втім, співробітники інших банків не підтвердили, що обговорюється нова альтернатива, схожа на облігації Брейді, названі так на честь колишнього міністра фінансів США Ніколаса Брейді. В кінці минулого століття він винайшов доларові бонди, покликані допомогти країнам, що розвиваються, переважно Латинської Америки, погасити зовнішні борги.
Високий попит на вікові облігації Мексики, запропоновані кілька тижнів тому, показує, що аналогічний план для Греції може виявитися життєздатним.
"Вартість запозичення для Греції буде жахливо високою, але що більш важливо, такий крок запобігає дефолту. Тут мова йде скоріше про виживання, а не про правильне рішення з точки зору довгострокового фінансування", - сказав стратег RBS в Сінгапурі Тім Джаггер.
Зазначимо, що до того як Греція погодила нову програму допомоги вартістю 109 млрд євро в кінці липня, декілька чиновників єврозони закликали Афіни спробувати поміняти розміщені облігації на бонди з терміном обігу 40 років.
Це вилилося в підготовку плану обміняти 90% або понад 135 мільярдів євро в боргових паперах, термін яких закінчувався до 2020 року, на нові облігації з більш тривалим зверненням - до 30 років, забезпечені емітентами з вищим кредитним рейтингом - ААА.
Реструктуризація боргів Греції на основі столітніх облігацій може виявитися вигідною, тому що пошле сигнал ринкам, що проблеми рефінансування Афін відкладаються на дуже тривалий час.
Тривалий термін обігу 100-літніх облігацій запропонує інвесторам захист від волатильності на випадок підвищення відсоткових ставок. Він також передбачає більш сильне коливання номінальної вартості при невеликих змінах ставки прибутковості, що зробить вікові бонди привабливими для хедж-фондів.
Більша частина облігацій за планом Брейді мали термін обігу 30 років і були частково підкріплені американськими Treasuries. Обсяг розміщення облігацій Брейді склав $160 мільярдів, що зробило їх дуже ліквідними.
Остаточний план Греції щодо реструктуризації боргів, швидше за все, буде опублікований в жовтні, після того як влада єврозони, Міжнародний валютний фонд і Європейський центральний банк вирішать, чи давати країні черговий транш кредитів, а 17 членів валютного блоку ратифікують розширення Європейського фонду фінансової стабільності.
Нагадаємо, вчора одна з найбільших у світі аудиторських компаній Ernst&Young у своєму квартальному звіті Прогноз для Європи заявила, що дефолт Греції тепер є неминучим і питання лише в тому, коли він станеться. Аналітики Ernst&Young дійшли висновку, що боргова криза в єврозоні не показує ніяких ознак ослаблення, незважаючи на всі зусилля чиновників.
Між тим, 26 вересня повідомлялося, що на переговорах з порятунку зони євро стали вимальовуватися риси нового плану запобігання глибокій кризі в країнах з єдиною валютою. За даними Бі-бі-сі, ключовими пунктами плану порятунку євро можуть стати списання 50% державного боргу Греції та збільшення розміру фонду Європейської фінансової стабільності (EFSF) з 440 млрд євро до 2 трильйонів євро.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас