Великі прибутки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великі прибутки

Казна та Політика
1347
Минулого тижня ДПС оприлюднила реєстр великих платників податків на наступний рік. У порівнянні з нинішнім він став набагато більшим. Інтенсивніше від інших нарощували свої обороти й податкові відрахування підприємства харчопрому, сільгоспвиробники, торговельні компанії і консультанти. Втім, успіхи окремих суб'єктів господарювання не відображають загальної картини в профільних галузях і були досягнуті виключно завдяки державній допомозі.
Вийшли з гри
За даними ДПС, в 2011 р. на обліку в реєстрі великих платників перебувають 1146 компаній. З них, за підрахунками "ДС", до реєстру наступного року не потрапили 189. Серед відомих підприємств, які залишили "елітні" лави, - СК АСКА Рината Ахметова, "Інфокс", яку пов'язують з міністром екології Миколою Злочевським, суднобудівний завод "Океан", "Азовінтекс", небайдужа колишньому співвласнику ІСД Сергію Таруті, ВАТ "Азовмаш" депутата-"регіонала" Олександра Савчука, партнером якого на підприємстві нещодавно став Юрій Іванющенко. З переліку великих платників податків також виключені "Імперово Фудс" Олега Бахматюка, трейдер "Укрспецекспорту" "Прогрес", Харківський завод ім. Малишева, представництва компаній Puma, Nokia і Hewlett Packard.
Офіційним приводом для вилучення з переліку було погіршення фінансового становища згаданих підприємств. Наприклад, у заводу ім. Малишева при доходах близько 280 млн грн. за підсумками 2010 р. близько 800 млн грн. становить кредиторська заборгованість. Деяких підвела політична кон'юнктура, наприклад, при уряді Юлії Тимошенко "Азовінтекс" був одним з найбільших підрядників будівництва об'єктів до Євро-2012. Зі зміною влади змінилися й основні підрядчики будівництва. Втім, чимало компаній, позбавлених статусу великих платників податків, залишаються успішними бізнесами своїх власників. Наприклад, АСКА займає 11-е місце за кількістю зібраних валових страхових премій. Завод "Океан" активно будує судна для агрохолдингу "Нібулон". "Азовмаш" після придбання Юрієм Іванющенком збільшуватиме інвестиції в модернізацію обладнання. На найбільшому в країні заводі з переробки яйця "Імперово Фудз" також не планують скорочувати виробництво. В материнській компанії AvangardCo IPL заявляють про намір найближчим часом збільшити обсяги переробки втричі - з 3 млн грн. до 10 млн. грн.
У неофіційних бесідах експерти припускають, що деякі підприємства могли вийти з "почесного" списку ДПС не стільки через зниження оборотів або податкових відрахувань, скільки завдяки досягнутим домовленостям про ослаблення фіскального контролю. У нинішньому році наявність в реєстрі платників податків здебільшого є не більше ніж формальністю. Зате з наступного року підприємствам, що потрапили в цей перелік, доведеться в обов'язковому порядку переходити на обслуговування в спеціальні офіси ДПС з роботи з великим бізнесом. "Компанії могли просто не захотіти полишати "насиджене місце". У цьому могли бути не зацікавлені й самі місцеві інспектори - адже з відходом великої компанії губляться великі планові надходження. Тому невелике заниження офіційно демонстрованих оборотів при обопільній згоді могло бути", - відзначає голова податкової практики однієї зі столичних юрфірм. За його словами, деякі схеми для такого заниження могли бути цілком легальними. Приміром, підприємства з іноземними інвестиціями могли відмовитися від прямого імпорту, створивши афілійовані трейдингові структури з метою мінімізації оподаткування. Таким чином, щодо основної компанії обороти різко впали.
Різношерсті новачки
Цікавим є перелік компаній, що поповнили лави "великих" підприємств. Вони стануть на облік спеціалізованої податкової інспекції на початок наступного року. Всього їх 1359, з яких 402 компанії - новачки. "Перелік порівняно з 2011 роком збільшився на 20%. Це свідчить про те, що великий бізнес розширюється, нарощуються обсяги виробництва. Дана тенденція дозволить збільшити і надходження до бюджету від цих платників податків", - повідомив заступник голови ДПС Олександр Клименко.
За інформацією "ДС", більшу частину новачків реєстру склали торговельні компанії (плюс 75), сфери послуг (55), агрофірми і компанії харчопрому (50), комунальні та енергетичні підприємства (48).
До оновленого реєстру великих платників податків, зокрема, потрапили відомий зернотрейдер "ХлібІнвестБуд", якого пов'язують з депутатом від ПР Юрієм Іванющенком, а також компанія "АК Інжиніринг", яка після приходу до влади Партії регіонів з легкої руки віце-прем'єра Бориса Колесникова стала одним з головних генпідрядників ключових об'єктів до Євро-2012. Крім того, списки великого бізнесу поповнили компанії "Чумак", "Кнауф Гіпс", фабрика "Рошен" та "Богдан Моторс" голови Ради НБУ Петра Порошенка, Страхова група ТАС віце-прем'єра Сергія Тігіпка, а також великий фармдистриб'ютор "Фалбі" і готель "Ялта-Інтурист", що належить ІСД. Всі ці підприємства офіційно змогли наростити обороти за останній рік.
Втім, успіхи окремих суб'єктів господарювання не відображають ситуації в економіці загалом. Так, за підсумками першого півріччя торгівля, будівництво, металургія, а також готельний та ресторанний бізнес показували негативні значення прибутку. Більше того, збитки металургів зросли на 113%, а торговців - на 670% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Заступник директора Аналітичного центру БЕСТ Владислав Комаров припускає, що компанії, що увійшли до списку "великих" і показали кращі результати, ніж їхні галузі, або користувалися преференціями чи пільговими умовами роботи на ринку. Наприклад, для "ХлебІнвестБуду" це були обмеження на експорт зерна для всього іншого ринку. Крім того, як з'ясувала "ДС", чимало підприємств, що потрапили до реєстру великих платників податків, змогли істотно наростити свої обороти завдяки перемозі в держзакупівельних тендерах.
"Швидше за все, поява великої кількості трейдингових, сервісних та консалтингових компаній, а також нафтотрейдерів у списку "великого" бізнесу свідчить про використання багатьма старими гравцями схем трансфертного ціноутворення. Тобто через торговельну компанію проганяють один або два великі платежі, у звітності проходять великі суми оборотів, фірма потрапляє в реєстр. Але вже наступного року, з великою ймовірністю, вона буде або збанкрутує, або просто перетвориться на "пустушку", - уточнює Комаров. Таким чином, "порожніми" можуть виявитися і надії фіскалів ефективно спланувати на майбутні роки серйозні податкові надходження від таких компаній.
Згідно з нормами Податкового кодексу, до великих відносять платників податків із сукупним річним доходом 500 млн грн. і більше або які перерахувати в казну за рік від 12 млн грн. ДПАУ складає реєстр таких підприємств щорічно. Вони обслуговуються спеціальними підрозділами ДПС, зобов'язані подавати звітність в електронній формі разом з копіями всіх документів, пов'язаних з розрахунком і сплатою податків і зборів. Крім цього, граничний термін планової перевірки великих платників податків замість 20 днів, передбачених для звичайних суб'єктів господарювання, становить 30 днів.
Олексій Набожняк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас