Перехід на електронну систему держзакупівель допоможе заощадити в 2012 р. 40 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перехід на електронну систему держзакупівель допоможе заощадити в 2012 р. 40 млрд грн

Казна та Політика
406
Впровадження системи електронних державних закупівель дозволить в 2012 році заощадити близько 10% коштів державного бюджету, або 40 млрд грн, повідомила депутат від Партії регіонів у Верховній Раді Ірина Горіна під час "круглого столу" на тему впровадження електронної системи держзакупівель в четвер.
"Якщо нам вдасться швидко впровадити цю систему, то в 2012 році зможемо заощадити 40 млрд грн", - сказав І. Горіна, яка є автором законопроекту "Про внесення змін до закону України "Про здійснення державних закупівель (про впровадження системи електронних держзакупівель)" (№ 8633).
За її словами, в цілому через процедуру держзакупівель в 2012 році пройде близько 200 млрд грн бюджетних витрат.
"Тому влада повинна створювати максимально прозорі умови для того, щоб ці гроші були використані в конкурентному середовищі", - зазначила Горіна.
Крім цього, вона вважає, що впровадження цієї системи допоможе в боротьбі з корупцією.
"Це максимальна прозорість у сфері держзакупівель. Все відбувається на анонімних умовах на електронному майданчику, де не відомий замовник, не відомий виконавець", - переконана Горіна.
За словами депутата, державні закупівлі в електронному режимі будуть здійснюватися протягом 28 днів, тоді коли сьогодні за стандартною процедурою це займає 75 днів.
У свою чергу, заступник директора департаменту державних закупівель та державного замовлення Владислав Зубар розповів про етапи впровадження системи електронних держзакупівель: "Існує три етапи. Перший - це створення єдиного інформаційного ресурсу держзакупівель в мережі інтернет. Другий - здійснення електронних закупівель, впровадження електронного документообігу. І третій - це впровадження системи електронних торгів".
Він зазначив, що найбільших успіхів у впровадженні електронних держзакупівель досягла Австрія. За його словами, хороші результати продемонстрували також США і країни СНД - Росія, Білорусь і Казахстан, які переходять до четвертого етапу - об'єднання електронних систем в єдину.
Водночас заступник директора департаменту сказав, що в Росії при здійсненні електронних держзакупівель відсутня стартова ціна та кваліфікаційні вимоги, тоді коли законопроект № 8633 не містить цих недоліків.
В. Зубар додав, що в проведенні електронних закупівель велику роль грає оператор електронного майданчика, який проводить електронний аукціон.
"Зв'язок між замовником і виконавцем йде тільки через оператора", - пояснив заступник директора департаменту. Він уточнив, що за цю роботу оператору електронного майданчика передбачається винагорода розміром 850 грн за одну укладену угоду.
Про свою зацікавленість брати участь в організації електронних держзакупівель вже заявили фондові біржі "Перспектива" і ПФТС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас