Свинина дешевшає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Свинина дешевшає

Аграрний ринок
999
На ринку м'яса відбувається сезонний спад цін на продукцію, підігрітий імпортом. "Ціни на ринку свинини вже почали знижуватися і становлять 27,5-28 грн./кг за напівтуші другої категорії, тоді коли в літній період їх вартість сягала 29-31 грн./кг. Яловичі напівтуші практично не переглядалися в ціні, оскільки на них меншою мірою впливає імпорт м'яса, ціна становить 35-36 грн./кг за великовагових бичків. На тлі попереднього подорожчання інших видів м'яса зростання попиту на курятину утримує ціни на порівняно високому рівні - до 18,5-19,2 грн./кг, тушка", - повідомляють в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ).
Там також стверджують, що м'ясна дефляція стосується в основному свинини, і пояснюють цю тенденцію посиленням імпорту. "Активізувався імпорт свинини з країн Європи. Так, в липні і серпні 2011 р. було імпортовано більше 10 тис. т на місяць, тоді коли в попередні місяці імпорт не перевищував 5 тис. т на місяць. Якщо в літні місяці істотного впливу на ціни імпорт ще не мав, то вже у вересні ціни почали знижуватися", - відзначає виконавчий директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Єлизавета Святківська. За її даними, на 1 вересня 2011 р. поголів'я свиней скоротилося в усіх категоріях господарств на 3,2%, до 8,1 млн. голів. Поголів'я ВРХ також скоротилося в порівнянні з минулим роком на 3,2%, до 5,1 млн. голів.
На перший погляд може здатися, що здешевлення м'яса і збільшення імпорту шкодить вітчизняному виробництву. Насправді виробники спокійно реагують на зниження цін, і на те є причини. "Ми спостерігаємо сезонний спад цін. Зараз вартість свинини в живій вазі не перевищує 20 грн. за 1 кг, і цього цілком достатньо, щоб бізнес був рентабельним. Правда, це стосується господарств, які впроваджують інтенсивні технології в свинарстві", - розповів директор компанії Demis Agro Артур Лоза. Він пояснив, що свинарство пройшло точку мінімальної прибутковості в кінці минулого року - початку нинішнього.
Наслідком чого стало вирізання поголів'я свиней і подорожчання м'яса в літній період.
З ринку були прибрані надлишки м'яса, від чого вже влітку назрілий дефіцит свинини призвів до зростання цін і устремління імпортного м'яса на наш ринок. Тепер, за законами економіки, ми спостерігаємо насичення ринку продукцією, що і викликало зниження цін. "Думаю, що дешевше 19 грн. за 1 кг ціна не опуститься, і до кінця року ми побачимо незначне зростання вартості свинини", - прогнозує Артур Лоза. У вересні-жовтні 2010 р. вартість свинини в живій вазі другої категорії становила 16,45-16,79 грн. за 1 кг через перенасичення ринку цією продукцією. Обсяг ринку свинини в натуральному вираженні в 2010 р., за даними аналітичної компанії "Синергія", склав понад 250 тис. т. З них власне виробництво склало 142,454 тис. т, імпорт - 108,6 тис. т. Основними імпортерами були Бразилія, Польща і Німеччина. Поставки свинини принесли імпортерам більше $200 млн.
Поки на ринку досить низькі ціни на м'ясо і картину посилюють імпортні обсяги, свинарям варто озирнутися, щоб перечекати падіння експортними поставками. З цим у нас, як кажуть, не густо, і ринків, де чекають на вітчизняну свинину, - не багато. Це Росія, яка відгородилася від нашої м'ясної продукції митами та заборонами імпорту, а також Грузія. Остання країна зовсім недавно висловила інтерес до наших свинкам, ніж здорово здивувала вітчизняних виробників - грузини запросили продукцію в живій вазі, що робить торгівлю специфічною. Проте на таку пропозицію вже відгукнулася компанія "Агро-Союз" (Дніпропетровськ). Вона заявила про те, що планує щомісячно поставляти до Грузії близько 5 тис. голів свиней в живій вазі. 21 вересня була відправлена, за повідомленням підприємства, перша партія з 150 свиней. Покупцем стало м'ясопереробне підприємство, що належить Олександру Талаквадзе, що розраховує на довгострокову співпрацю з "Агро-Союзом". Компанія уточнює, що це перший досвід подібних поставок: раніше вона експортувала племінних страусів та їх шкіру, а також свинину в напівтушах. Минулого року чистий прибуток "Агро-Союзу" знизився на 35,1% - до 7,22 млн. грн.
Вигідніше зараз поставляти українську свинину в Росію, де вартість продукції в живій вазі досягає 26 грн. за 1 кг проти української ціни на рівні 20 грн. за 1 кг. Але оскільки ринок досить негостинний для наших виробників (Росія заборонила ввезення м'яса та м'ясних продуктів з України багатьом нашим виробникам), вони раді пропозиції, хоча б трохи перевищує українську вартість. За словами гравців ринку, поставки в Грузію - скоріше разовий проект і ціни, запропоновані нашим виробникам, не надто відрізняються від українських. Тому поставки в цю країну принесуть ситуативну вигоду лише окремим тваринникам.
Досі про серйозні поставки м'яса за кордон, які могли б нівелювати пікові падіння цін і низьку платоспроможність українців, вітчизняні виробники могли лише мріяти. Особливо щодо експорту в ЄС. Тепер, завдяки досягнутим угодам в рамках СОТ, вікно в Європу для них все-таки прорубилось. Україна узгодила з ЄС безмитне ввезення 40 тис. т свинини на рік. "У нас безмитно передбачено експортувати (на рік) 12 тис. т яловичини, птиці - 40 тис. т, у тому числі каркасно-замороженої - 20 тис. т, і охолоджених частин тушок - 20 тис. т. Також передбачений безмитний експорт в ЄС свинини - 40 тис. т", - заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк вчора. Це маленька, але перемога, вважають виробники, бо краще мати хоча б маленький ринок збуту, ніж жодного. Саме так виглядає поки м'ясний напрям в Україні - експорт м'яса мізерно малий.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас