Борги гальмують тепло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги гальмують тепло

Енергетика
320
Главі житлово-комунального відомства Анатолію Близнюку дуже швидко доведеться вирішити дуже багато завдань. Вчора прем'єр Микола Азаров доручив першому віце-прем'єр-міністру - міністру економічного розвитку і торгівлі Андрію Клюєву терміново вирішити питання погашення заборгованості підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) перед держкомпанією "Газ України" за спожите паливо. За словами глави уряду, це питання - одне з найбільш пріоритетних для Кабміну, оскільки зростання заборгованості загрожує своєчасному початку опалювального сезону 2011-2012 рр. наступного місяця, 15 жовтня.
За даними ДК "Газ України", зараз загальна заборгованість підприємств ТКЕ становить 6,8 млрд. грн., включаючи борги за 2010 р. і 2011 р., коли рівень розрахунків становив 82% і 67% відповідно. У відсотковому відношенні найгірші показники за рівнем оплати - у комунальників Закарпаття: вони погасили лише 42% заборгованості за газ. Далі йдуть - Севастополь, Крим, Луганська та Івано-Франківська області, Донецька, Дніпропетровська, Рівненська, Житомирська, Харківська та Одеська області.
Така значна заборгованість не тільки ставить під загрозу своєчасну подачу тепла в будинки, але й ускладнює своєчасні розрахунки НАК "Нафтогаз" з російським "Газпромом". На початку цього тижня з боку "Газу України" знову звучали заклики до керівництва місцевих органів влади та підприємств ТКЕ погасити борги. "Вирішення питання про постачання газу підприємствам теплоенергетики в опалювальному сезоні 2011-2012 рр. неможливе без позитивного вирішення питання проведення повних розрахунків за спожите паливо... Згідно із законодавством України, постачання природного газу можливі тільки за умови його стовідсоткової оплати", - йдеться в повідомленні ДК.
Вирішенням проблеми погашення боргів підприємств ТКЕ Андрій Клюєв займається з весни цього року. У повідомленні офіційного сайту Кабміну за підсумками селекторної наради з керівниками місцевих органів влади, яка відбулась 16 березня, перший віце-прем'єр заявив, що децентралізація влади не посприяла зростанню відповідальності за стан платіжної дисципліни. А загальна заборгованість підприємств ТКЕ за спожитий газ з 1999 р. по 2011 р. склала 13,1 млрд. грн. "Це еквівалент майже 11 млрд. куб. м газу, якого б вистачило для забезпечення всіх підприємств ТКЕ паливом протягом року", - зазначив Андрій Клюєв. Він також звернув увагу, що заборгованість комунальників перед "Газом України" зростає, незважаючи на високий рівень оплати їх послуг населенням.
Щоб дисциплінувати боржників, ГК "Газ України" доручила своїм підрозділам провести необхідні роботи з відключення від поставок газу ряду підприємств ТКЕ. А прем'єр Микола Азаров, висловлюючи вчора свою заклопотаність вирішенням проблеми своєчасної оплати спожитого газу, заявив, що якщо ситуація найближчим часом не покращиться, то відносно відповідальних осіб буде вжито "жорстких заходів адміністративного характеру". Експерти прогнозують, що складнощі з оплатою газу з боку підприємств ТКЕ залишаться і в перспективі. "Втім, ситуація може змінитися, коли в Україні, як і в усьому світі, житлово-комунальні послуги стануть одним з привабливих видів бізнесу", - сказав Сергій Дубов з ІК "Профіт Гарант". Для цього, за його словами, тарифи на комунальні послуги повинні відповідати ринковій ситуації, а не бути заниженими, як зараз, зокрема, через невідповідність тарифів і збільшених цін на газ. "Нарощування боргів призводить до зниження вартості комунальних активів, що може бути вигідно потенційним покупцям підприємств ТКЕ", - констатував експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас