Що буде з нафтою? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з нафтою?

Енергетика
931
Незважаючи на бурхливі потрясіння на фондових ринках у серпні та вересні цього року, небачені з часів Великої рецесії 2007-2009, ціни на нафту поки залишаються досить високими. Здавалося б, процес йде: західнотехаський сорт WTI опустився з піку в травні 2011 в $114 за барель до нинішніх $84 за барель. Ніби зниження досить істотне - $30.
Однак зниження цін на WTI більше не відображає загальної динаміки цін на нафту: WTI практично перестав бути індикативним для інших сортів "чорного золота". Так, північноморська суміш Brent торгується зараз поблизу рівня $106 за барель - набагато менше зниження з квітневого піку в $126 за барель. І саме Brent є зараз основним бенчмарком для інших сортів нафти (близько 70% мають прив'язку до нього, включаючи основний російський сорт Urals). Дисконт WTI до Brent досяг 6 вересня фантастичних $26 - і це при тому, що історично WTI завжди торгувався з премією до Brent! Падіння WTI загалом ніяк не відбивається навіть на цінниках американських автозаправок - наприклад, середня ціна по Штатах на бензин в кінці вересня - $3,51 за галон, всього на 4% нижче, ніж у липні, коли барель WTI коштував майже $100!
Тому на ціну WTI дивляться скоріше за звичкою, її падіння і величезний дисконт до Brent - результат логістичних проблем. Нафта WTI фізично зберігається в містечку Кашинг в Оклахомі. При цьому всі сховища заповнені, а крім того трубопроводи, які ведуть до Кашингу, працюють тільки в одну сторону.
Виходить, що коли сховища заповнилися, то ціна на нафту може падати як завгодно, тому що нафта в самому Кашингу мало кому потрібна. Решта ж американських сортів нафти показує сьогодні набагато більшу стійкість цін - наприклад, сорт Louisiana Light Sweet, який до затоварення Кашінг торгувався зі спредом в $1 до WTI, зараз торгується з премією в $20, за Alaskan North Slope crude накидають $24, за сорт Midway -Sunset, менш якісний, ніж WTI і який традиційно торгували з дисконтом до нього, зараз додають $12.
Падіння цін на WTI можна проігнорувати - цей сорт давно став не відображенням реального світового попиту на нафту, а іграшкою для спекулянтів. Так, коли була введена торгівля ф'ючерсами WTI, видобуток становив 1,5 млн барелів на день, при цьому обсяг ф'ючерсної торгівлі становив 10 млн барелів. До сьогоднішнього дня видобуток WTI сильно впав: з 1,5 млн до 300 тисяч барелів, тим часом торгівля контрактами збільшилася в десятки разів - до 600 млн барелів. 1 реальний барель до 2000 віртуальних. Реальний же попит на нафту взагалі загалом не впав. Brent коштував у липні $115 за барель - зараз коштує 106. Висновок простий: нафта поки ніяк не відреагувала на покращення перспектив зростання світової економіки і біржові потрясіння.
Але чи буде ця стійкість довготривалою? У вересні 2008, під час колапсу Lehman Brothers, нафта теж коштувала досить дорого - близько $90 за барель (тоді ще не було істотного розриву в цінах Brent і WTI). Обвал до $40 за барель стався лише кілька місяців тому. Ціни на нафту, як правило, - запізнілий економічний індикатор, тому ми побачимо їх падіння лише в тому випадку, якщо економіки США і Європи дійсно увійдуть до нової рецесії.
Європейський аспект дуже важливий для нафти. І справа тут навіть не тільки в традиційних вже страхах з приводу можливого розпаду єврозони. Справа в курсі євро до долара і його подальшій динаміці. Згадаймо пік нафтових цін у першій половині 2008-го. Тоді євро був теж дуже дорогим - курс доходив до 1,6 доларів за євро.
Саме сильний євро в 2008 році частково захистив європейський бізнес і споживачів від негативного ефекту дорогої нафти, сповна випробуваного американською економікою у першій половині 2008-го. Коли нафта досягла рекордних $145 у липні 2008-го, ціна в європейській валюті становила всього 90 євро. Потім, коли нафта обвалилася, поєднання сильного євро і дешевої нафти дало європейській економіці суттєвий стимул, що тривав весь кризовий 2009-й, коли середньорічна ціна бареля склала 44 євро в порівнянні з $62 в США.
Проте зараз, за бареля Brent в $106 і серйозного падіння євро, Європа стикається з сильно збільшеним тиском нафтових цін на споживачів, для Європи за нинішнього здешевшання євро вони практично стають близькими до пікових значень літа 2008-го - вже майже 80 євро за барель! Настільки висока ціна на нафту в поєднанні з борговою кризою може підвищити і без того високий ризик рецесії в єврозоні. При цьому, якщо євро буде дешевшати до долара, ефект може посилитися ще більше. Чи зможе і без того ослаблена єврозона витримати ще й дорогу нафту? Навряд чи. Тому, швидше за все, нинішні високі ціни на "наше все" протримаються недовго.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас