Сирія відмовилася від імпорту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сирія відмовилася від імпорту

Казна та Політика
3751
Під заборону потрапили товари, на які до вчорашнього дня встановлювалося мито понад 5%, тобто все, починаючи від дрібної побутової техніки і закінчуючи автомобілями та предметами розкоші. Обмеження не поширилися тільки на продукцію першої необхідності, до якої належать сировина і зерно.
"Заборонені товари посідали близько 25% у загальній вартості нашого імпорту. Відмова від них дозволить нам заощадити як мінімум $6 млрд., у тому числі $4,5 млрд. - на автомобілях. Це превентивна міра, яка дозволить нам захистити валютні резерви країни, що становлять зараз понад $17 млрд.", - пояснив агентству AFP глава Центрального банку Сирії Адіб Маяле.
Як писали "ЭИ", армія, підконтрольна сирійському президенту Башару Асаду, жорстоко придушує антиурядові заворушення, що спалахують з березня 2011 р. у населених пунктах країни. За оцінкою ООН, за час конфлікту в країні було вбито понад 2700 людей, ще десятки тисяч зникли безвісти або опинилися в тюрмах.
У серпні після розправи з демонстрантами в місті Хама у Дамаску виникли проблеми з міжнародним товариством. Більшість міжнародних кредитних установ відмовилося мати справу із сирійським урядом, а деякі і зовсім заморозили рахунки. У країні виникли складнощі з обміном національної валюти на іноземну.
"Заходи з обмеження імпорту - результат санкцій проти Сирії. Вони безпосередньо позначаться на громадянах, позбавивши їх багатьох товарів. Я не можу сказати, як довго протримаються обмеження на імпорт, це буде залежати від тиску на Сирію країнами Європи", - пояснив Адіб Маяле.
Водночас заборона на імпорт, за запевненням глави центробанку, позитивно вплине на промисловість і робочі місця. У Сирії знову запустяться кілька заводів, які були закриті через втрату здатності конкурувати із закордонними продуктами. Зокрема, уряд планує відродити виробництво бавовни та вирощування власних фруктів і овочів.
Експерти схильні бачити в обмеженнях лише шкоду і повернення до часів дорожнечі та дефіциту. Як повідомляє англійське видання The Daily Star, звістка про заборону імпорту моментально накрутила ціни на сирійському ринку: вартість сонячних окулярів підскочила вдвічі, а телевізорів - в 2,5 рази.
"Рішення сирійського уряду недоречне. Заборона імпорту негативно позначиться як на імпортерах, так і на експортерах. Багато торгових компаній закриються, втративши своїх клієнтів. У вигоді опиняться лише контрабандисти, які, за твердженням режиму, тісно пов'язані з бандами, що стоять за революцією, яка відбувається в країні", - наводить The Daily Star коментар західного дипломата.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас