Мита на кондитерські вироби в Казахстані перевищили розумні межі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мита на кондитерські вироби в Казахстані перевищили розумні межі

Аграрний ринок
420
Вжиті Казахстаном заходи проти кондитерського імпорту перевищують розумні межі економічного захисту ринку і мають ознаки політичного тиску на Україну як основного імпортера кондитерських виробів, вважає президент корпорації "Бісквіт-Шоколад" (Харків) Алла Коваленко.
"Ми були готові до введення мита на карамель. Але те, що Казахстан вирішив стягувати на кордоні ще і 49% вартості шоколадних цукерок, а також ввів 39%-ве мито практично на всі інші цукристі вироби - надзвичайний факт, я навіть не можу пригадати прецедентів встановлення подібних мит", - наводиться її коментар на сайті корпорації.
Коваленко допускає, що такі захисні заходи з боку Казахстану є частиною скоординованих дій по залученню України до Митного союзу.
Президент корпорації "Бісквіт-Шоколад" висловила думку, що такі мита фактично призведуть до згортання експорту з України до Казахстану цукристих кондитерських виробів.
За її словами, компенсувати ці втрати українські виробники зможуть у разі встановлення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Євросоюзом.
"Ми розраховуємо, що при підписанні угоди про ЗВТ будуть введені паритетні умови з взаємної торгівлі кондитерськими виробами з нульовими ставками ввізного мита. Тоді в національного виробника з'явилася б можливість частково компенсувати втрати", - зазначила президент корпорації.
Як повідомлялося, уряд Казахстану з 26 вересня ввів захисне мито на імпорт карамелі (30%, але не менше EUR0,27 за кг) та шоколаду (49%, але не менше EUR0,8 за кг) терміном на 3 роки. Мито на інші кондитерські вироби з какао встановлена ​​на рівні 39%, але не менше EUR0,42 за кг.
Згідно з даними Держмитслужби, за січень-серпні 2011 року експорт кондитерських виробів без какао, до яких належить в тому числі карамель, з України до Казахстану склав 8,43 тис. тонн на $17,23 млн, шоколаду та кондитерських виробів з какао - 12,06 тис. тонн на $37,11 млн. За цими показниками Казахстан є другим за величиною після Росії експортним ринком для українських кондитерів.
Корпорація "Бісквіт-Шоколад" заснована в 2004 році. До її складу входять АТЗТ "Кондитерська фабрика "Харків'янка", АТЗТ "Харківська бісквітна фабрика", ТОВ "Торговий дім "Престиж", ВАТ "Первухінський цукровий завод", ТОВ "Красноградський млин", ЗАТ "Агрофірма ім. Г. Сковороди", ТОВ "Агрофірма "Петропавлівка". Корпорація випускає продукцію під однойменним брендом.
"Бісквіт-Шоколад" в 2010 році збільшила чистий прибуток на 9,5% - до 58,4 млн грн, її чистий дохід зріс на 27% - до 891 млн грн. Компанія минулого року виробила 64,1 тис. тонн кондитерських виробів, що на 8% більше, ніж у 2009 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас