Піраміда під знесення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Піраміда під знесення

Валюта
2706
Вчора в ПриватБанку заявили, що блокуватимуть всі платежі за рахунками і картками, відкритими для проведення операцій в системі "МММ-2011", що працює за схемою фінансової піраміди. "Інструменти для онлайн-комерції повинні працювати на зрозумілий і прозорий бізнес. Тому ми змушені блокувати платежі, легітимність яких під питанням", - повідомили в прес-службі. Для відновлення зупиненої операції власник рахунку повинен буде документально довести ПриватБанку правомірність свого платежу. При цьому банк не розкриває ні механізмів моніторингу, що дозволяють відстежити такі платежі, ні їх граничних сум. Незрозуміло також, яким чином клієнт буде доводити свою неучасть у піраміді, а також той факт, що одержувач коштів не є її членом. "Десятники" і "сотники" системи "МММ-2011", списки яких невідомі і не розкриваються, приймають платежі через банки, платіжні карти, електронні гаманці.
Проект "МММ-2011: Мы Можем Многое!" створений 10 січня Сергієм Мавроді, засновником скандально відомої фінансової піраміди МММ. Вона була заснована в Росії в 1989 році і, за різними оцінками, об'єднувала 10-15 млн вкладників. У 2003 році Сергій Мавроді був засуджений за шахрайство у великих розмірах і отримав 4,5 роки в'язниці. Прокуратура оцінила збиток, заподіяний вкладникам МММ, в $110 млн. З 22 травня 2007 р. Мавроді перебуває на волі. У своєму блогу він назвав проект "МММ-2011" фінансовою пірамідою і попередив про можливу втрату коштів. За його твердженням, на 12 серпня учасниками системи стали понад 1,5 млн осіб, в інтерв'ю ЗМІ він говорив, що громадян України серед них 500 тис.
Ще 16 вересня в Держфінпослуг заявили, що юрособа "МММ-2011" не вносилася до державного реєстру фінансових установ. "Ми повідомили в СБУ, Генпрокуратуру, міліцію і податкову, що у МММ є ознаки того, що вона займається фінансовою діяльністю, але в реєстрі її немає, і юридично МММ фінансовою організацією не є", - повідомив начальник відділу зв'язків з громадськістю та протоколу Держфінпослуг Володимир Шевченко. Перевірити підстави для діяльності структури обіцяв і прем'єр-міністр Микола Азаров. У відповідь на це Сергій Мавроді заявив, що "МММ-2011" не юридична особа, і у неї немає банківського рахунку: "Люди просто переводять гроші одне одному без жодних умов. Жодних ліцензій для цього не потрібно".
Деякі кредитні установи поділяють позицію ПриватБанку. "Ми будемо блокувати платежі за підозрою в шахрайстві. Система моніторингу дозволяє контролювати операції за заданими параметрами", - повідомив директор департаменту платіжних карток Кредитпромбанку Володимир Білоус. "Ми однозначно будемо блокувати платежі для "МММ-2011", оскільки не бажаємо сприяти процвітанню фінансових афер в нашій країні. Виявляти їх будемо з допомогою фінансового моніторингу, звертаючи особливу увагу на операції з електронними грошима і картковими рахунками", - говорить голова правління Єврогазбанку Ростислав Павличенко.
Банкіри легко відстежують очевидні підозрілі платежі. "Ми блокуємо кошти з дивним призначенням - наприклад, платіж "за бомбу" не пройде. Також є нетипові перекази, коли людина отримувала весь час по 100 грн, а потім в один день - 1 млн грн. Отримуючи переказ з країни третього світу, ми перевіряємо по базах даних, чи не відправлений він терористом - одного разу ми виявили злочинця таким чином, - сказав заступник керівника одного банку. - Платежі "для Сергія Мавроді" ми не обговорювали".
Втім, інші банки не ризикують порушувати права клієнтів і втручатися в їхні особисті платежі. "Ми не плануємо блокувати платежі, поки для цього не виникне юридичних підстав. Зараз такі обмеження можна розцінювати як порушення законодавства України, - говорить казначей банку "Національний кредит" Василь Невмержицький. - Не впевнений, що можна з достатнім ступенем імовірності визначити дивний платіж, здійснений фізичною особою на користь іншої особи".
В системі "МММ-2011" вчора уникали усних коментарів, її представник повідомив письмово через систему Skype, що існує багато способів переказу грошей, і активність деяких банків їм не завадить: "Якось розрулимо. Завжди є обхідні шляхи, банків багато, платіжних систем теж".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас