Фішки скинуті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фішки скинуті

Фондовий ринок
1059
Зниження українських індексів, що почалося навесні, вже склало 40% (індекс UX). Корелюючи з динамікою світових фондових індикаторів, індекс UX всього за один тиждень серпня обвалився на 25%. Однак падіння могло б бути меншим, якби ще в кінці травня не наламала дров Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР), яка ухвалила безпрецедентне рішення - заборонити на рік оборот цінних паперів 12 підприємств, що входять до групи "Донецьксталь".
Офіційна позиція регулятора ринку - рішення покликане захистити інтереси держави і акціонерів у зв'язку з корпоративним конфліктом всередині групи. Тексти рішень з кожного з емітентів були готові 24 травня, але учасники ринку дізналися про них лише в другій половині дня 27 травня. Ще до закриття сесії акції Ясиновського коксохімічного заводу і шахтоуправління "Покровське", які торгуються на біржах, впали на 35% і 45% відповідно. Причому акції Ясиновського коксохіму входять в індексні кошики двох ключових фондових майданчиків - "Української біржі" і ПФТС.
"Публікація рішення через чотири дні після того, як воно повинно було набути чинності, само по собі викликає багато запитань до регулятора, - відзначає директор компанії Astrum Capital Руслан Магомедов. - Крім того, індекс втратив одного учасника, а на ринку стали побоюватися схвалення подібних рішень з інших емітентів, що торгуються на біржі".
"Короткостроковий інвестор, що купив, наприклад, акції коксохіму, не зможе їх потім продати протягом року. Причому, якою буде ринкова кон'юнктура через рік, визначити неможливо, і ризик інвестицій став неконтрольованим. Така невизначеність негативно позначається на інтересі до ринку в цілому", - відзначає директор з торговельних операцій і продажів ІГ "АРТ-Капітал" Костянтин Шилін.
Побічно регулятор визнав свою неправоту, не подавши апеляції на рішення Донецького адміністративного суду про скасування заборони, вважає керівник активами фондів групи Concorde Денис Костюк. У ході судового засідання представники ДКЦПФР не надали аргументів про доцільність збереження мораторію на проведення операцій. У зв'язку з цим учасники ринку очікують, що незабаром торги з паперів відновляться. Денис Костюк вважає, що акції Ясиновського коксохіму залишаться в списку "блакитних фішок", оскільки на українському фондовому ринку дуже обмежена кількість ліквідних інструментів. Костянтин Шилін в свою чергу вважає, що акції підприємства втратять статус. За приклад він навів ситуацію з акціями "Запоріжсталі", які також виключали з обігу. "Після відновлення торгів акція торгувалася, але "блакитною фішкою" не стала", - зазначив пан Шилін.
Крім резонансного рішення ДКЦПФР, ще одним фактором нестабільності стало вступ 16 червня чинності закону, що забороняє інститутам спільного інвестування мати акції банків. У пояснювальній записці говориться, що законопроект був розроблений з метою "вдосконалення банківського нагляду шляхом визначення реальних власників банків". На сьогодні до списку "блакитних фішок" входять акції Укрсоцбанку і "Райффайзен Банк Аваль", цінними паперами яких володіють багато публічних фондів. До 16 грудня вони повинні будуть позбутися акцій цих банків.
Втім, за минулий період на фондовому ринку були відзначені і позитивні тенденції. Ліквідність ринку значно збільшилася, чому сприяв запуск інтернет-трейдингу. За даними "Української біржі", з січня по серпень обсяг торгів акціями склав 29,1 млрд грн, тоді коли за такий же період 2010 року - всього 11,1 млрд грн. Якщо минулого року середня частка операцій фізичних осіб в сумарному торговельному обороті біржі не перевищувала 20%, то до серпня поточного року даний показник склав 27%. "Ми очікуємо, що ліквідність буде рости в міру популяризації інтернет-трейдингу серед приватних інвесторів", - говорить заступник директора департаменту інтернет-трейдингу ІГ "Сократ" Олексій Бєляєв.
Станом на кінець серпня фізичні особи відкрили порядку 8,3 тис. рахунків, і, за прогнозами учасників ринку, до кінця року їх кількість збільшиться до 10 тис. Проте ще більш важливим фактором зростання ліквідності, відзначає Олексій Бєляєв, стала активізація торгів термінового майданчика на "Українській біржі". За травень-грудень минулого року обсяг торгів ф'ючерсними контрактами склав 2,9 млрд грн, а за вісім місяців нинішнього збільшився більш ніж у п'ять разів, до 15,2 млрд грн.
За словами керівника департаменту ризик-менеджменту ІК Dragon Capital Руслана Балабана, для подальшого збільшення ліквідності потрібні нові інструменти. Так, інституційним клієнтам були б цікаві валютні ф'ючерси та ф'ючерси на золото, за допомогою яких можна хеджувати ризики.
За прогнозами учасників ринку, у короткостроковій перспективі серйозне зниження індексів малоймовірне. "Той, хто хотів продати або зафіксувати прибуток, вже це зробив", - вважає Руслан Балабан. Значення індексу UX на кінець року, так само як і його динаміку восени, зумовить розвиток подій на ринку суверенних боргів європейських країн. "Якщо нерозторопність чиновників призведе до розвитку lehman moment в європейській банківській системі - можна очікувати на повторення 2008 року. Якщо ні, то до кінця року індекс буде вищим за поточні рівні, навіть незважаючи на ризики рецесії в США і Єврозоні", - вважає Руслан Магомедов. Денис Костюк в свою чергу вважає, що до кінця року зростання в порівнянні з поточними рівнями складе близько 25-30%, що відповідає 2000 пунктів. А в ІГ "Сократ" прогнозують, що до кінця року індекс UX не опуститься нижче 1500 пунктів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас