Європа повертається до істинних цінностей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа повертається до істинних цінностей

Аграрний ринок
2014
Європейський союз прийняв рішення скасувати субсидування виробництва продуктів харчування, що поставляються в Україну, повідомив учора міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Він уточнив, що домовленість була досягнута на минулому тижні під час переговорів про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та ЄС. "ЄС зняв всі субсидії на продукти, які будуть експортуватися в нашу країну", - заявив міністр. У представництві ЄС в Україні цю заяву не підтвердили, але і не спростували.
Країни ЄС субсидують виробників продуктів харчування для захисту внутрішнього ринку від імпортної продукції, щорічно направляючи на це близько $43 млрд. У вартості їхньої продукції частка субсидій досягає 45-50% (для порівняння, в Україні - тільки 3%). Тому в ЄС продукти дешевші, ніж в Україні, і для захисту внутрішнього виробника з 2001 року в країні були введені імпортні мита. Наприклад, для яловичини і м'яса птиці чинний Митний кодекс передбачає 15-відсоткове мито, для свинини і молокопродуктів - 10-відсоткове.
Зі створенням ЗВТ між Україною та ЄС ці мита мають бути скасовані, і в Мінагрополітики побоювалися, що дешеві продукти з ЄС почнуть витісняти вітчизняну продукцію з внутрішнього ринку. "Надаючи субсидії на виробництво продуктів з їх подальшим експортом в Україну, ЄС ставив Київ у неконкурентні умови", - зазначив Микола Присяжнюк. Втім, у Євросоюзі, схоже, охоче погодилися на пропозицію України відмовитися від субсидій. В умовах кризи ЄС з минулого року відмовився субсидувати виробництво твердої пшениці та оливкової олії, а з 2012 року - яловичини, свинини, рису, горіхів, насіння і картопляного крохмалю.
Рішення ЄС призведе до зростання цін на імпортовані з ЄС продукти, упевнений аналітик ГК "Інвестиційний капітал Україна" Павло Бідак. "Враховуючи, що розмір імпортних мит менший, ніж частка субсидій у вартості європейської продукції, її ціна на українському ринку не може не зрости", - відзначає він. На його думку, в першу чергу це торкнеться продуктів, традиційно імпортованих з ЄС - м'ясних і молочних, а також фруктів. Зростання цін на них складе не менше 15-20%, прогнозує Бідак. За даними Держстату, за підсумками січня-липня імпорт продуктів харчування з ЄС склав близько $20 млн.
Основний ефект від такого рішення відчує молочна галузь. "Ми з побоюванням чекали відкриття ринку з ЄС. Якщо Європа дійсно відмовилася від субсидій, ситуація для нас не погіршиться. Більше того, у високому ціновому сегменті нам буде навіть простіше конкурувати з європейськими товарами", - вважає гендиректор Баштанського сирзаводу Сергій Гавва. Меншою мірою це вплине на м'ясовиробників. "Наш ринок м'ясної продукції переважно покриває внутрішнє виробництво. Крім того, зараз виникли певні труднощі з сертифікацією української продукції в Росії. Це повинно збільшити пропозицію на внутрішньому ринку, а значить, привести до зниження цін", - говорить директор м'ясокомбінату "Ритм" Олександр Кириченко.
Хоча уряд і зумів захистити українських виробників на внутрішньому ринку, це не забезпечує їх конкурентоспроможність в ЄС. На цьому ринку продукція й надалі буде дотуватися урядами країн-членів союзу. "Фактично уряд лише захистив українських виробників за рахунок споживачів, які не отримають дешевшу продукцію", - відзначає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
Подорожчання продуктів з ЄС не повинно позначитися і на індексі споживчої інфляції. "Зазвичай при підрахунку інфляції враховуються продукти харчування вітчизняного виробництва. Тому підвищення цін на імпортовані з Європи продукти не приведе до прискорення інфляції - навіть якщо і дасть статистичний ефект, то зовсім незначний", - пояснила економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас