На які бонуси і дохід від депозитів можна зараз розраховувати... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На які бонуси і дохід від депозитів можна зараз розраховувати...

Кредит&Депозит
2173
Динамічний темп життя на тлі економічної нестабільності змушує українців більш ефективно розпоряджатися власними коштами і часом. Тому, вирішивши збільшити свій дохід за рахунок розміщення грошей на депозиті, співвітчизники шукають сьогодні не тільки привабливих відсотків за внеском, а й інших переваг - додаткових можливостей в депозитних пропозиціях банків. На який дохід можуть розраховувати клієнти, що розміщують кошти на депозити? Які додаткові банківські послуги можна використовувати, щоб обслуговування було максимально зручним і вигідним?..
На сьогодні існує досить багато різних пропозицій від банків за депозитними вкладами. Клієнт може розмістити гроші на період від 1 до 18 місяців з можливістю отримання відсотків як наприкінці терміну, так і щомісяця. На перший погляд, внески з щомісячним прибутком кращі і привабливіші, проте відсоток з них на 1-1,5% нижчий. Розмістивши кошти в гривні на максимальний період (12-18 місяців), клієнт може отримати прибуток у кінці терміну до 15,5% від суми вкладу. У разі якщо вкладник бажає щомісячно отримувати відсотки, його дохід складе в середньому 0,3% від внеску. Приміром, клієнт вирішить розмістити внесок розміром 10 тис. грн. на рік під 15,5% - по закінченню терміну він отримає прибуток понад 1,5 тис. грн. Водночас, розміщена на депозиті така сама сума з можливістю отримання відсотків щомісячно принесе власникові приблизно 30 грн. на місяць.
На сьогодні в банках діють наступні депозитні ставки: при розміщенні коштів у національній валюті терміном на місяць - від 4% до 9,5% річних, на три місяці - від 5% до 13% річних, на півроку - 7,5 % - 14,5% річних, на рік-півтора - від 9% до 15,5% річних.
При розміщенні на депозиті доларів США терміном на один місяць з виплатою відсотків в кінці терміну клієнт може розраховувати на 2-5% річних; на три місяці - від 3% до 7% річних, на 6 місяців - від 3,5% до 7,5% річних, на рік і півтора - відповідно, від 4,5% до 9,5% річних.
За доларовими внесками зі щомісячною виплатою відсотків банки пропонують від 2% до 6,5% річних при розміщенні на три місяці, від 3% до 8% річних - на півроку, від 4% до 9% річних - на рік і півтора.
Ставки з депозитів у євро відрізняються незначно - лише на кілька пунктів. При виплаті відсотків в кінці терміну дії вкладу в євро на один місяць - від 0,5% до 3,25% річних, на три місяці - від 1% до 5,75% річних, на шість - від 1,75% до 6 , 75% річних, на рік і півтора - від 2,5% до 7,75% річних.
Відкриваючи внесок в євро зі щомісячною виплатою відсотків на три місяці, клієнт отримає від 2% до 5,75% річних, на шість місяців - від 2,5% до 6,75% річних, на рік-півтора - від 3 % до 7,75% річних.
При цьому бонусів або яких-небудь інших заохочень для клієнтів, що розміщують кошти на депозиті в іноземній валюті, банки, як правило, не пропонують. Тоді колиу випадку гривневих депозитів крім базових ставок клієнти можуть розраховувати на додаткові бонуси. Так, найбільш популярним пропозицією банків цієї осені став бонус, що дає можливість отримати додатково від 0,25% до 1%, в залежності від суми внеску.
Найбільш зручно для клієнтів, на думку експертів ринку, скористатися депозитними програмами великих банків, які розраховані на клієнтів з різними фінансовими можливостями. Кожен вкладник може вибрати вид депозиту, який максимально відповідає його запитам.
"Розробляючи депозитну програму "Для Вашої родини", ми враховували не тільки індивідуальні фінансові можливості різних категорій клієнтів, а й фінансові потреби членів сім'ї, - відзначає директор роздрібного бізнесу Надра Банку Валентина Брожик. - Залежно від суми внесених коштів, до процентної ставки клієнт отримує до +1%. Для пенсіонерів пропонуються додатково до ставки депозиту до 0,3%. Аналогічний за розміром бонус передбачений і для молодих клієнтів до 30 років".
За словами Брожик, дана депозитна програма включає банківські послуги, які дозволяють родині не тільки зберегти або примножити кошти, а й заощадити час. Наприклад, послуга "Автоматичний платіж", яка входить в депозитну програму Надра Банку, дозволяє робити регулярні перерахування грошей за розпорядженням клієнта. Досить одноразово оформити в банку автоматичний платіж на щомісячне поповнення депозиту. І, наприклад, в день отримання зарплати клієнтом гроші з його платіжної карти будуть автоматично перераховуватися на поповнення депозиту.
Подібні депозитні програми банків покликані зламати консервативність українського вкладника, адже якщо гроші "з-під матрацу" розмістити на депозит, можна регулярно одержувати стабільний додатковий заробіток.
В цілому на ринку депозитів фізосіб останнім часом спостерігається підвищення відсоткових ставок. Це, швидше за все, пов'язано з браком вільних коштів у банків, зниженням рівня ліквідності банківської системи, що може бути наслідком заходів Нацбанку і Мінфіну з підтримки стабільного курсу гривні та утримання інфляції на низькому рівні. Як результат - варто чекати на підвищення ставок за депозитами.
Що стосується статистики, то, за даними регулятора, загальний обсяг депозитів у серпні збільшився на 1,4%, з початку року - на 12,5%, - до 465,6 млрд. грн. У т.ч. депозити юридичних осіб зросли на 3,4% (з початку року - на 14,2%) - до 162,2 млрд. грн., депозити фізичних осіб - на 0,4% (з початку року - на 11,6%) , до 303,4 млрд. грн. Обсяг готівки поза банками в серпні залишався на рівні попереднього місяця - 194 млрд. грн., а з початку року збільшився на 6%.
Тобто, позитивна статистика Нацбанку свідчить про те, що кількість громадян, що надають перевагу цивілізованому зберіганню своїх коштів, поступово збільшується. Згідно з даними НБУ, навіть в традиційно відпускний серпень банківські внески фізичних осіб зросли майже на 2 млрд грн.
Може, в недалекому майбутньому зберігання українцями грошових купюр в "панчохах" стане, як і в інших цивілізованих державах, архаїзмом?..
Ніна Сорока
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас