Янукович може вибити для українців дешеву комуналку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович може вибити для українців дешеву комуналку

Енергетика
1484
Після повернення з Москви Віктора Януковича Україна говорить про перші успіхи в газових переговорах з Росією. "Газпром" обмежується висловлюваннями про те, що "позиції сторін зблизилися", але домовленості про зміну умов контрактів між "Газпромом" і "Нафтогазом України" поки немає. Однак запевнили, що переговори продовжаться вже на цьому тижні. Проте з наявних результатів можна зробити висновок, що договір розділений на дві частини. Перша повинна має проблеми насущні - зниження ціни газу. Друга ж має вирішити долю нашого найціннішого активу - газотранспортної системи. Що все це означає для України?
Для промисловості ж газ з 1 жовтня, мабуть, як і раніше, буде коштувати 400 доларів за кубометр. Вартість транзиту зараз приблизно становить 2,9 долара за тисячу кубометрів на 100 км.
Знижка на транзит в обмін на комуналку
Однією з позицій газового договору могли стати взаємні поступки за цінами: Україна знижує вартість транзиту газу по своїй території до собівартості, а Росія - вартість газу для соціальної та бюджетної сфери (підприємств теплокомуненерго, шкіл, лікарень тощо). Якщо вірити прем'єр-міністру Миколі Азарову, в листопаді домовленості будуть юридично зафіксовані. З боку "Газпрому" поки підтвердження цих умов договору не було.
Швидше за все, цей пункт договору тимчасовий, до укладення чітких домовленостей про створення консорціуму, вважає експерт Валентин Землянський. За його розрахунками, приблизно це ціна транзиту 1,5-1,7 долара за тисячу "кубів" на 100 км і 230 доларів за кубометр для підприємств теплокомуненерго і бюджетних організацій. Для промисловості ж газ з 1 жовтня, мабуть, як і раніше буде коштувати 400 доларів за кубометр. Вартість транзиту зараз приблизно становить 2,9 долара за тисячу кубометрів на 100 км.
Між тим, аналітики вже прикинули, скільки Україні вдасться заощадити в разі, якщо "Газпром" надасть знижку хоча б у 100 доларів.
"Бюджетний і соціальний сектори щорічно споживають близько 13 млрд кубометрів газу, і знижка в розмірі 100 доларів на кожну тисячу "кубів" газу забезпечить річну економію в розмірі близько 1,3 мільярда доларів. Втрати з транзиту (річний дохід від транзиту - 2,7 мільярда доларів) складуть близько 1,2 мільярда доларів", - підрахував Землянський.
Відповідно, Україна в грошах виграє зовсім небагато. Але це дає іншу перевага. "Якщо домовленість буде юридично зафіксована вже в жовтні, то це надасть Україні аргумент проти підвищення тарифів на газ для населення в переговорах з МВФ або обмежить необхідне зростання тарифів", - говорить старший аналітик Dragon Capital Денис Саква.
Втім, визначати собівартість транзиту теж доведеться шляхом переговорів. "Обов'язково будуть різночитання між "Газпромом" і "Нафтогазом". Крім того, ця ідея зі зниженням ставки на транзит суперечить ідеї консорціуму - важко уявити європейського партнера, який погодиться брати участь у підприємстві, що працює за собівартістю, не отримуючи прибутку. Хіба що це компанія, яка такою є тільки за "пропискою", а насправді афілійована з "Газпромом" структура. Але тоді по суті це поглинання української ГТС "Газпромом"... - говорить директор енергетичних програм Центру "Номос" Михайло Гончар.
"Це перший крок і він не є остаточною домовленістю, - заперечує Землянський. - Якщо зіставити з ціною газу для комунальників по 400 доларів і наших втрат бюджету від компенсації їм цих витрат, то крок щодо зниження ціни транзиту цілком логічний", - говорить Землянський.
Консорціум - з Туркменістаном або Європою
Однією з ключових і сенсаційних домовленостей у Москві, які були озвучені офіційно, стало створення тристороннього консорціуму з управління українською ГТС - українсько-російсько-європейського. Якщо обмін на це Росія дасть нам бажану знижку на газ, то дуже вигідна для України така угода. Зрештою в умовах запуску газопроводів в обхід України нам рано чи пізно довелося б поділитися контролем над трубою, щоб зберегти обсяги транзиту. Те, що Росія нібито погодилася на залучення до цього консорціуму і європейських компаній, є гарантією того, що "Газпром" не зможе диктувати нам свої умови.
Проте насправді з консорціумом не все так просто. По-перше, для його створення потрібно виділити "Укртрансгаз" із структури "Нафтогазу". По-друге, як ми вже писали, влада хоче провести розміщення частини акцій цього підприємства на світових ринках, щоб отримати уявлення про ринкову вартість компанії. По-третє, потрібно буде внести зміни в українське законодавство, яке забороняє будь-що робити з українською газотранспортною системою. А це - великий політичний скандал (БЮТ вже звинувачує владу в здачі національних інтересів). По-четверте, чи багато європейських компаній в нинішніх кризових умовах готові викласти гроші за викуп частки в нашій трубі? І чи є серед них взагалі бажаючі взяти участь у проекті? Поки щодо цього ніяких сигналів не надходило. Так само як і немає жодного підтвердження від Росії того, що вона погодилася на тристоронній консорціум.
Коротше кажучи, з ним історія дуже темна і нешвидка, в яку ЄС може просто побоятися входити. Тому наші джерела в енергетичних колах не відкидають, що європейців запросять лише для вигляду, а в кінцевому підсумку їх в консорціумі не виявиться. Зате разом з Росією там з'явиться, наприклад, Туркменістан. Якому пообіцяють транзит газу в Європу через Росію і Україну замість відмови від участі в проекті "Наббуко" (газопровід від Каспійського моря до Європи в обхід Росії).
Мета - отримати підтримку ЄС і зняти напруження
Експерти поки обережно оцінюють перспективи досягнення остаточних домовленостей.
"Швидше за все, говорячи про консорціум, Азаров озвучує те, що запропонувала українська сторона, - вважає політолог Володимир Фесенко. - Підтвердження ні з європейського, ні з російського боку поки не було. Зрозуміло лише те, що домовлятися будуть навколо труби. Варто відзначити, що Росія змінила тактику в переговорах. Стратегічно її цілі залишилися тими ж, що й раніше: посилення впливу на українську трубу і прив'язка української енергетики до Митного союзу. Але тактика вже інша: Росія стала грати доброзичливо на тлі посилення тиску з боку ЄС. Вона грає на контрасті".
Втім, якщо будуть хоча б реалізовані домовленості щодо зниження ціни на газ для бюджетної та соціальної сфери - це вже успіх. Це означає, що народу не доведеться більше платити за газ і "комуналку" (або ціни підвищаться ненабагато). А це серйозно зніме соціальне напруження.
А якщо вдасться створити тристоронній консорціум за участю ЄС - то це буде мегаперемога. З одного боку, це гарантує поставки газу через Україну до Європи (Росія тоді відмовиться від "Південного потоку"). По-друге, ми не будемо монопольно залежні ні від "Газпрому", ні від Європи. По-третє, для нинішньої влади з'являється ще й додатковий бонус - Європа буде зацікавлена в стабільності нинішнього режиму, адже його зміна може спричинити перегляд угоди щодо ГТС.
"Європейцям хотілося б, щоб умови гри не змінювалися при зміні влади. І вони знайомі з українськими реаліями і розуміють, що в разі приходу до влади, наприклад, Тимошенко, досягнуті домовленості можуть бути оголошені незаконними", - сказав політолог Володимир Фесенко.
Дмитро Гомон
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас